Vznik silnějšího ČEZu je sporem odborníků

Ostře dnes vystoupilo vedení elektrárenské společnost ČEZ proti nedávnému rozhodnutí antimonopolního úřadu. Ten sice povolil spojení ČEZu s pěti distribučními firmami, okamžitě své ANO doplnil několika svými ALE. Právě tím podle ČEZu porušil zásadu rovnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vysoké napětí - vedení

vysoké napětí - vedení

Máme jiné podmínky než oblast plynárenství, tam spojení výrobce s distributory podobně omezená nejsou, kritizoval dnes rozhodnutí antimonopolního úřadu generální ředitel ČEZu Jaroslav Míl a věří, že rozhodnutí úředníků ještě změní. "Zcela určitě podáme rozklad, protože došlo k řadě právních pochybení a představenstvo nemůže nepodat rozklad ve chvíli, kdy došlo k tomu, k čemu došlo."

Podle nařízení úřadu musí totiž ČEZ prodat například do jednoho roku 34procentní podíl v Jihočeské a Jihomoravské energetice a v Pražské energetické. za stejnou dobu by musle jiné firmě prodat také nově nabytý majoritní podíl v jednom z pěti distributorů.

Antimonopolní úřad minulý týden povolil vznik ještě silnějšího výrobce elektřiny, ale za dodržení tří podmínek. ČEZ se propojí jen s pěti regionálními distributory elektřiny. U jednoho z nich přitom musí prodat majoritní část, nesmí vlastnit blokační menšinu u dalších tří distributorů a musí státu prodat přenosovou soustavu. Rozhodnutí se nelíbí hlavně ministerstvu průmyslu.

Podle ředitele Liberálního institutu Miroslava Ševčíka je ale pro domácnosti výhodnější, pokud si mohou alespoň v části republiky vybrat svého dodavatele elektřiny."Tady jakási aspoň v těchto regionech možná konkurence bude zachována a možná bude potom dobré srovnávat, jak se vlastně budou vyvíjet ceny u těchto jednotlivých distributorů."

Markéta Kaclová, František Lutonský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme