Vznikla agentura pro distribuci financí českému průmyslu

Přes agenturu Czechindustry, zřízenou ministerstvem průmyslu a obchodu počátkem listopadu, by měla být v příštím roce do domácího průmyslu rozdělena přibližně miliarda korun. Třetina by byla podpora z programu EU Phare, dvě třetiny z veřejných rozpočtů. V roce 2002 to má být již přes dvě miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Czechindustry je distributorem těchto peněz a nemůže čerpat prostředky z EU,“ zdůraznil.

Hlavním úkolem bude podle náměstka MPO Karla Špačka realizace průmyslové politiky se zaměřením na zvýšení konkurenční schopnosti, offsetových programů a opatření k restrukturalizaci a revitalizaci podniků.

„V rozpočtu MPO je směrováno na restrukturalizaci pro rok 2001 předběžně 80 miliónů Kč,“ uvedlo MPO. Pokud bude program schválen vládou, Czechindustry se bude podílet na výběru podniků, které budou čerpat tyto prostředky. Revitalizací podniků se rovněž zabývá Revitalizační agentura, 100procentní dceřiná firma státní Konsolidační banky.

Pro příští rok má Czechindustry rovněž distribuovat asi 670 miliónů Kč, též směrovaných pro Czechinvest, Czechtrade či Agenturu pro rozvoj podnikání. Jde například o malé půjčky, zavádění nových technologií, marketing, podporu regionálnímu průmyslu, snižování energetické náročnosti nebo rozvoj jakosti.

Pro zbylou část roku se počítá na chod agentury s půl miliónem korun hrazeným z běžných výdajích MPO. Pro příští rok je v rozpočtu MPO navrženo 15 miliónů Kč, rovným dílem na osobní a věcné náklady. Zaměstnávat má kolem 20 pracovníků.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme