VZP dostala pokutu za chybný postup při nákupu léků

Všeobecná zdravotní pojišťovna dostala od antimonopolního úřadu pokutu 400 tisíc korun za to, že porušila pravidla pro zadávání veřejných zakázek při centrálním nákupu léčiv.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Antimonopolní úřad

Antimonopolní úřad | Foto: Česká televize

Tím, že pojišťovna bez výběrového řízení oslovila společnost M- Pharm jako zprostředkovatele nákupu, omezila podle šéfa antimonopolního úřadu Martina Peciny soutěžní prostředí na trhu a porušila zákon o zadávání veřejných zakázek

"Vůbec podle tohoto zákona nepostupovala v případě centrálního nákupu léků. Zakázka měly celkovou hodnotu až 600 milionů korun a VZP na tuto zprostředkovatelskou službu vybrala společnost bez vypsání výběrového řízení nebo jiné metody, které zákon připouští."

A co na to VZP? Mluvčí pojišťovny Eva Nováková říká: Věc mají teď na stole právníci. "Od doručení rozhodnutí má nyní pojišťovna patnáctidenní lhůtu na rozklad. Studujeme teď podklady a připravujeme další kroky."

Antimonopolní úřad se případem zabýval na podnět parlamentní vyšetřovací komise, která se hospodařením pojišťovny zabývala. Za zmínku také stojí, že pojišťovna dostala už před měsícem dvě čtyřsettisícové pokuty kvůli internetovým zdravotním knížkám. Podle antimonopolního úřadu VZP znemožnila konkurenční boj, když uzavřela smlouvy přímo se společností IZIP.

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme