Všeobecné zdravotní pojišťovně stouply náklady za covid-19. Letos budou činit 16 miliard korun

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) odhaduje, že za letošní rok vydá na náklady spojené s epidemií covidu-19 zhruba 16 miliard korun, což je asi o sedm miliard více, než kolik předpokládala ve zdravotně pojistném plánu. V nákladech navíc jsou podle ředitele Zdeňka Kabátka mimo jiné pokračující výdaje za preventivní testování či za třetí dávku očkování. Řekl to ve středu po jednání správní rady pojišťovny.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna (ilustrační foto)

Všeobecná zdravotní pojišťovna odhaduje, že za letošní rok vydá na náklady spojené s epidemií covidu-19 zhruba 16 miliard korun | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Pojišťovně poklesl zůstatek na bankovním účtu základního fondu z 21,5 miliardy ke konci loňského roku na 15,2 miliardy ke konci srpna. Ve zdravotně pojistném plánu, což je rozpočet pojišťovny, VZP odhadovala letošní výdaje na covid-19 na devět miliard korun.

Tato částka podle Kabátka zahrnovala předpokládané náklady na hospitalizace pacientů s těžkým průběhem covidu, na testování a očkování. Podle nynějších propočtů ale VZP vydá o sedm miliard více.

Centrální banka neselhala, za vysokou inflaci nemůže, míní člen bankovní rady Benda

Číst článek

„Zapracovali jsme do našich odhadů, že ještě nebylo ukončeno plošné testování. Jsou tam především náklady na testování, které představují asi miliardu korun v tom schématu, vstupuje tam taky mírný nárůst hospitalizovaných a samozřejmě také třetí dávka očkování,“ řekl Kabátek.

Podle něj pojišťovna na příspěvky na samotestování ve firmách, které byly hrazeny z fondu prevence, vydala asi 500 milionů korun. Náklady na povinné testování ve firmách, které skončilo na konci června, ještě VZP nedopočítala. „Ale už teď je možno říci, že náklady spojené s testováním za jarní období překročí 4,5 miliardy korun,“ konstatoval ředitel.

Zhruba stejné výdaje budou také za očkování. Do celkových výdajů na covid VZP nepočítá dopady kompenzační vyhlášky, která nařídila pojišťovnám vyplatit zdravotníkům mimo nemocnice peníze na odměny za druhou vlnu epidemie.

Dohledový úřad nenašel u onkobrožury s Babišem znaky kampaně. Politický či etický rozměr neřešil

Číst článek

Dohromady měly všechny pojišťovny vydat asi 8,5 miliardy korun. VZP letos podle schváleného rozpočtu očekává schodek 9,7 miliardy korun. Díky vyššímu výběru pojistného ale zatím základní fond zdravotního pojištění, z kterého se platí výdaje za zdravotní služby, vykazuje přebytek 1,7 miliardy korun.

Správní rada se také ve středu vrátila ke kritizované brožuře o onkologické prevenci, kterou mají všechny pojišťovny vydat. Zástupci Pirátů a STAN chtěli prošetřit, jestli se nejednalo o zneužití onkologické prevence k politické propagaci, protože brožura obsahovala text a fotografii premiéra Andreje Babiše (ANO).

Předsedkyně správní rady Věra Adámková (ANO) po jednání uvedla, že není o čem hovořit a že brožura se nedistribuuje. Místopředseda rady Bohuslav Svoboda (ODS) řekl, že z jeho pohledu byla debata ukončena slibem premiéra, že dokument vyjde až po sněmovních volbách.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme