Warren Buffet slaví osmdesáté narozeniny

‚Věštec z Omahy‘ nebo taky ‚Zázrak z Omahy‘ - to jsou přezdívky nejúspěšnějšího investora na světě: Warrena Buffeta. Díky geniální schopnosti odhadnout vývoj na trzích pohádkově zbohatnul. Momentálně má majetek přesahující hodnotu 45 miliard dolarů. Král finančníků, ale taky známý filantrop a zastánce chudých slaví dnes osmdesáté narozeniny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dolarové bankovky

Dolarové bankovky | Foto: Photos8.com (Free Stock Photos)

Stav konta Warrena Buffetta je vyšší než je hrubý domácí produkt více než poloviny zemí světa včetně České republiky. Jestli ale čekáte, že tenhle investiční guru žije obklopen pohádkovým luxusem, tak se mýlíte. Buffet už desítky let žije v celkem obyčejném domě na předměstí Omahy a nestydí se jezdit v ojetých autech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž připravil redaktor Ondřej Houska ze zahraniční redakce Radiožurnálu.

„Jak by se můj život zlepšil, kdybych měl deset domů po celém světě? Prostě se nechci starat o deset domů po celém světě a ani nechci, aby to někdo dělal za mě. Jak by mě to mohlo, sakra, udělat šťastnějším?“ ptá se miliardář.

Buffettův příběh zní jako z pohádky: Jmění vydělal koupí zdánlivě ztracené textilky, kterou přeměnil v investiční společnost. Pro své následovníky má jednu radu: Nikdy neinvestujte do ničeho, čemu nerozumíte. Buffett se s každou firmou nejdřív detailně seznámí, a to osobně. Moderní komunikační prostředky mu moc neříkají.

"Jak to, že nemáte na stole ani počítač," ptá se reportér BBC Buffetta a miliardář odpovídá: "Nikdy jsem neměl počítač ani kalkulačku." Buffett kromě toho nepoužívá e-mail a mobilní telefon vzal na milost teprve nedávno. Kromě fenomenálního čichu na investice je znám i svou filantropií: 99 procent svého majetku odkázal na dobročinné účely.

Soucítící miliardář nebo se chce jen zviditelni?

Podle většinového názoru je Buffett ukázkovým příkladem soucítícího miliardáře, ale najdou se i tací, podle kterých jde jen o pózu a snahu zviditelnit se. Ekonom David Marek si to nemyslí: „Já bych asi lidi typu Warrena Buffetta nebo Billa Gatese, který představuje podobného filantropa, z tohoto neobviňoval, protože oni se nepotřebují zviditelňovat. Naopak si myslím, že by byli rádi, kdyby se mohli zneviditelnit.“

Občas můžeme slyšet i kritiku celého způsobu Buffettova podnikání. Warren Buffett totiž není průmyslníkem, který by koupil firmu a chtěl z ní vybudovat rodinné stříbro, které jednou převezmou jeho děti. Je finančním investorem a jeho investice většinou nejsou dlouhodobé. Třeba francouzský prezident Nicolas Sarkozy nedávno prohlásil, že podobný typ podnikání musí skončit.

„Pro podobný typ investorů dokonce Němci vynalezli termín ‚kobylky‘ ve smyslu toho, že se přeženou přes firmu, vysají z ní peníze a odejdou.“ David Marek ale dodává: Na Buffetta tahle kritika neplatí. Bez lidí jako je on by nemohli fungovat ani standardní podniky. „Je potřeba vždy nalézt, jak lidi, kteří mají peníze, tak ty, kteří je potřebují. A pokud nějaká firma má dobrý investiční záměr, potom pro ní je důležité sehnat investora, který přinese peníze, a pomůže ho zrealizovat,“ dodává ekonom.

Podniky prostě potřebují peníze a Buffett je jedním z těch, kteří je mají. A pokud má firma dobrý investiční záměr, dodá jí potřebný kapitál. Když jdou věci dobře, vydělají všichni. A tak asi vůbec nejlíp Warrena Buffetta popsala jedna z drobných akcionářek jeho firmy: „On má zdravý rozum. Kolik lidí ho dnes na světě má?“

Tenhle zdravý rozum z Warrena Buffetta udělal třetího nejbohatšího člověka naší planety.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme