USA a Čína se dohodly na dialogu o vzájemných sporech. Zástupci zemí se mají scházet dvakrát ročně

Spojené státy a Čína se dohodly, že se budou scházet dvakrát do roka, aby jednaly o reformách v obou zemích a řešily vzájemné spory. Jednání budou probíhat mimo rámec rozhovorů o druhé fázi americko-čínské obchodní dohody. Na svém webu o tom v sobotu informuje list The Wall Street Journal. Washington a Peking spolu již dva roky vedou obchodní válku a na své zboží vzájemně uvalují cla.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodních jednání se zúčastnili čínský vicepremiér Liou Che (napravo), americký ministr financí Steven Mnuchin (uprostřed) a obchodní zmocněnec Robert Lighthizer.

Obchodních jednání se zúčastnili čínský vicepremiér Liou Che (napravo), americký ministr financí Steven Mnuchin (uprostřed) a obchodní zmocněnec Robert Lighthizer. | Foto: Andy Wong | Zdroj: Reuters

Podle listu povede tento dialog ministr financí Steven Mnuchin a čínský vicepremiér Liou Che. Oficiálně má být iniciativa oznámena 15. ledna, kdy se očekává podpis první části americko-čínské obchodní dohody.

Trump: Myslím, že s druhou částí americko-čínské dohody budu chtít počkat až po volbách

Číst článek

Obě strany zvažují, že proces ponese název „Komplexní ekonomický dialog“. Tak se říkalo neúspěšným rozhovorům mezi Pekingem a Washingtonem z roku 2017, které si kladly za cíl vyjednat novou obchodní dohodu během 100 dní. Za USA je vedl ministr obchodu Wilbur Ross a zaměřovaly se na zemědělství, obchod, finanční služby, investice a energetiku. Americký prezident Donald Trump ale tehdy s vývojem jednání nebyl spokojen a nařídil jej zastavit.

Odmítavě se k oživení americko-čínského obchodního dialogu staví bývalý prezidentův poradce Steve Bannon. „Potřebujeme akci, ne dialog,“ řekl podle listu The Wall Street Journal.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme