Washington obnovuje tramvajovou dopravu. Cestující budou přepravovat české vozy

V hlavním městě Spojených Států Washingtonu se po desítkách let rozjedou tramvaje. Nebudou to ale soupravy z amerických továren, o přepravu cestujících se od příštího roku postarají české vozy. Dodá je firma Inekon Group.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká tramvaj

Česká tramvaj | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Firma Inekon Group téměř před 10 lety uzavřela s městem lukrativní kontrakt, který se podle amerických medií pohybuje kolem 24 milionů dolarů, tedy zhruba 480 milionů korun.

V rámci smlouvy společnost už dříve dodala tři tramvaje do Portlandu a Seattlu. Teď bude stejný počet vozů jezdit i ve Washingtonu. Tam k dodávkám tramvají došlo až deset let po uzavření smlouvy, protože podle firmy Inekon se protáhla výstavba tramvajové trati.

Soupravy tak mohli odborníci proto otestovat až teď. A kontroly dopadly úspěšně. Stejné tramvaje, které budou vozit cestující ve Washingtonu, jezdí i v Ostravě a Olomouci.

Amerika není jedinou zemí, kde jezdí tramvaje české výroby. České firmy mají úspěch i na jiných trzích, zejména evropských nebo pobaltských. Například Krnovské opravny a strojírny už dříve dodaly tramvaje do uzbeckého Taškentu.

Podnik Inekon loni poslal pár souprav do Salcburku. Tramvaje vyrábí i Škoda Transportation. Významná část její produkce nezůstává jenom na domácím trhu, ale směřuje i do zahraničí. V minulosti třeba do Rigy, hlavního města Lotyšska, nebo do polské Wroclavi.

Tramvaje na zakázku

Někde vyrábějí české firmy tramvaje do zahraničí také na zakázku. Třeba v Rize, která mohutně podporuje výstavbu a obnovu tramvajově dopravy. V hlavním lotyšském městě se v posledních dvou letech podle portálu BusinessInfo objevilo několik nových tříčlánkových tramvajových souprav.

Všechny byly vyrobeny speciálně pro toto město v projektu Tram forCity Riga, a to tak, aby vyhovovaly místním a klimatickým podmínkám. Součástí zakázky je také dlouhodobý servis těchto vozidel za účasti českých expertů.

Vznik nového servisního provozu spadá do projektu modernizace hromadné dopravy v lotyšské metropoli. V jeho rámci plzeňská Škoda dodala do Rigy 26 nových tramvajových souprav.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme