Banka Wells Fargo zaplatí za aféru s falešnými konty. Bude muset uhradit v přepočtu 70 miliard korun

Americká banka Wells Fargo zaplatí za urovnání aféry kolem otevírání falešných účtů bez vědomí klientů pokutu tři miliardy dolarů, tedy 69 miliard korun. Čtvrtá největší banka ve Spojených státech podle majetku se na tom podle světových agentur dohodla s americkým ministerstvem spravedlnosti a s Komisí pro cenné papíry a burzy.

Tento článek je více než rok starý.

New York (Aktualizováno: 8:17 22. 2. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká banka Wells Fargo

Americká banka Wells Fargo | Foto: Mike Blake | Zdroj: Reuters

Skandál vyšel najevo v roce 2016, kdy se ukázalo, že interní předpisy nutily zaměstnance otevírat nové účty lidem bez jejich souhlasu, jen proto, aby banka plnila stanovené výkonnostní cíle. A většinou to nebyly účty zdarma.

Italská vláda poskytne 900 milionů eur na záchranu banky, šéf Hnutí pěti hvězd ji chtěl znárodnit

Číst článek

Většinou to nebyly účty zdarma. Krátce na to rezignoval na svůj post tehdejší předseda představenstva John Stumpf, který má také zaplatit 17,5 milionu dolarů, tedy 398 milionů korun, jak rozhodl koncem ledna Úřad pro kontrolu měny.

Stumpf také přistoupil na to, že do konce života nesmí pracovat v bankovnictví.

Server BBC napsal, že rozhodnutí amerického úřadu je vzácným příkladem osobního potrestání vedoucího pracovníka banky za to, že neučinil přítrž nesprávnému počínání.

Spolu se Stumpfem bylo penalizováno dalších sedm bývalých vysokých manažerů banky, úhrnem zaplatí více než 58 milionů dolarů, uvedla agentura Reuters.

Několik skandálů

Čtvrtou největší americkou banku Wells Fargo zasáhlo hned několik skandálů. Od doby, co se objevil problém s falešnými účty, vyšla najevo další pochybení. Například prodej pojištění aut lidem, kteří ho nepotřebovali, anebo prodej drahých produktů v divizi správy majetku bohatých klientů, kteří je rovněž nepotřebovali.

Wells Fargo již dříve dostala za podvody s účty a další nekalé praktiky od amerických úřadů vysoké pokuty.

V roce 2018 dostala banka pokutu jednu miliardu dolarů kvůli pochybení při prodeji hypoték a pojištění aut, kterou jí uložil úřad pro ochranu spotřebitelských financí spolu s úřadem Úřadem pro kontrolu měny. Wells Fargo navíc musela klienty odškodnit. Banka podle těchto regulačních úřadů souhlasila s navrženým vyrovnáním, aniž přiznala jakékoli pochybení.

Téhož roku americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že Wells Fargo musí zaplatit pokutu 2,09 miliardy dolarů, tedy 45,7 miliardy korun, za pochybení při prodeji cenných papírů krytých hypotékami ze začátku finanční krize.

Banka také v posledních letech masivně propouští a čelit musí i nákladným hromadným žalobám.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme