WhatsApp není bezpečný, varují odborníci. K šifrovaným zprávám se může dostat někdo cizí

Kvůli bezpečnostní chybě se ke zprávám zaslaným prostřednictvím komunikační služby WhatsApp můžou dostat třetí strany. Upozornil na to britský deník Guardian, který bezpečnostní „mezeru“ sám vyzkoušel a potvrdil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aplikace WhatsApp

Aplikace WhatsApp | Foto: Fotobanka Pixabay

„Obrovské riziko pro svobodu projevu.“ Tak podle deníku Guardian hovoří aktivisté bojující za soukromí na internetu o bezpečnostní chybě v aplikaci WhatsApp. Ta umožňuje i třetím stranám dostat se k zašifrovaným konverzacím.

Služba, kterou často využívají aktivisté nebo disidenti v různých zemích, si přitom zakládá na své schopnosti konverzace šifrovat. Na svých stránkách proklamuje, že k zašifrovaným zprávám se nemůže dostat nikdo jiný včetně samotné společnosti.

Češi mají v chytrých telefonech průměrně 28 aplikací, většinou neplacené verze

Číst článek

Bezpečnostní chybu objevil Tobias Boelter, který se na Kalifornské univerzitě zabývá bezpečností a kryptografií. Její podstata spočívá v tom, že služba může změnit šifrovací klíče bez toho, aby o změně účastníci konverzace věděli. „Pokud vláda požádá WhatsApp o odhalení záznamů o komunikacích, může se dostat i ke změnám klíčů,“ řekl deníku Boelter.

Služba WhatsApp, kterou po celém světě využívá více než miliarda uživatelů, odmítla, že by vládám poskytovala „zadní vrátka“ do svých systému. Prostřednictvím mluvčího dodala, že by se jakékoliv podobné snaze bránila.

moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme