Wilders chystá žalobu na nizozemskou vládu. Kvůli záchrannému fondu eurozóny

O ratifikaci smlouvy o Evropském stabilizačním mechanismu v Nizozemsku možná bude muset rozhodnout soud. Chce se na něj obrátit lídr radikální Strany za svobodu Geert Wilders. Vytvoření fondu považuje za předání pravomocí Bruselu, o kterých by se podle něj mělo rozhodnout v referendu. Vznik stálého záchranného fondu eurozóny s kapacitou 500 miliard eur je tak v ohrožení. Má přitom začít fungovat už letos v červenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Geert Wilders

Geert Wilders | Zdroj: Reuters

Wilders chce podniknout právní kroky, aby znemožnil nizozemskou podporu vytvoření Evropského stabilizačního mechanismu.

Odstupující premiér Mark Rutte smlouvu o záchranném fondu s představiteli ostatních zemí eurozóny podepsal. Teď ji má ratifikovat parlament. Podle Wilderse by měli o poskytnutí prostředků do fondu rozhodnout v hlasování všichni občané.

V tisku Wilders prohlašuje, že brání zájmy Nizozemska. Může se ale také snažit získat zpět klesající důvěru voličů. Zemi totiž čekají v září předčasné volby a podle dubnového průzkumu by v nich Wildersova strana přišla o dvě křesla v parlamentu.

Pavel Novák, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme