Windows Vista projde zkouškou trhu

Po několika dlouhodobých odkladech se počítačové impérium Microsoftu koncem tohoto týdne konečně odhodlalo k historickému kroku a dalo do prodeje nový počítačový operační systém Windows Vista. Microsoft má stále na počítačích ve světě převahu, a tak tento krok ovlivní desetimiliony uživatelů na celém světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail klávesnice

detail klávesnice | Foto: Jan Rosenauer

Pro Microsoft je uvedení nového systému doslova existenční záležitostí a průtahy s jeho uvedením mu na reputaci nepřidaly. A to přitom na novém operačním systému Vista pracovalo několik let přes devět a půl tisíce lidí, část dokonce i v několikasměnném provozu. Práce sledovala konkurence i počítačoví odborníci a při každém loňském odkladu se do Microsoftu okamžitě dost škodolibě pustili kritici.

V Americe je hodně populární také Apple Macintosh, a ten je opravdu někdy rychlejší. Sám Bill Gages přiznává, že Windows je vlastně obětí sama sebe. Tím, jak je program kompatibilní skoro se vším, nese si sebou ohromnou zátěž, která je vlastně s každou další inovací ještě těžší. Vývojoví pracovníci Microsoftu dokonce s nadsázkou říkají, že by bylo nejlepší všechny vazby zrušit a postavit nový operační systém na nové louce. Ale to samozřejmě nejde.

Windows Vista by měl posunout počítače ještě více k jejich univerzálnímu použití jako jakési kotvy pro všechna média. Tento program slouží ke kancelářské nebo jiné práci, ale stejně tak integruje televizi, video, konzole pro počítačové hry, programy mobilních telefonů a všechno počítačové, co nás obklopuje.

Bill Gates označil Vistu za historickou novinku na několik let a tohle prohlášení, aspoň pokud jde o Microsoft, odborníci berou celkem vážně. Pro normálního smrtelníka se prý může stát pastí třeba to, že Vista umožňuje opravdu nebývalé možnosti nastavení vlastního uživatelského prostředí. Mnoho lidí se ale raději opírá o něco pevného, co jim vytvoří někdo jiný. Ale obyčejní uživatelé také kritizují všudypřítomnou kontrolu ochrany autorských práv, kterou si do Visty prosadily autorské svazy. S pirátskými nahrávkami filmů, hudby a počítačových her to opravdu budete mít těžké, ale někdy vám to neumožní uložit si i vlastní zakoupený film.

Vývoj Visty trval dlouho, a tak Microsoft prodloužil podporu systému XP Professional i po garantovaném roce 2009, a to až do roku 2014. Tady v Americe, ale to by mělo být stejné i u nás v Česku, slíbil Microsoft podporovat stejně dlouho i domácí vydání operačního systému XP, které asi má většina z nás na počítačích. Domácí verze dříve tak dlouhou podporu neměly, ale je znát, že i Microsoft je teď pod stále větším tlakem konkurence.

Milan Kopp, Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme