WTO: Evropská unie porušila obchodní pravidla

Evropská unie porušila obchodní pravidla - učinila tak faktickým moratoriem na dovoz geneticky modifikovaných plodin. K takovému závěru dospěla Světová obchodní organizace v ostře sledované rozsáhlé zprávě. Podle diplomatů, kteří ještě studují tisícistránkový dokument, tak dala Světová obchodní organizace za pravdu Spojeným státům, Kanadě a Argentině, které si na evropské praktiky stěžovaly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dozrávající kukuřice

Dozrávající kukuřice | Foto: Jan Rosenauer

Rozhodnutí může způsobit velké spory uvnitř pětadvacítky. Spor se dovíjí okolo skutečnosti, že Unie nepovolovala v letech 1998 až 2004 dovoz geneticky modifikovaných plodin. V posledních dvou letech povolila import asi v deseti případech - ale celkem 6 členských zemí - například Francie, Německo a Rakousko - jej stále zakazuje.

Pravidla Světové obchodní organizace ale dovozní moratoria nepřipouštějí a Evropská unie se jimi zavázala řídit. Členské země by nyní měly najít společnou řeč, a to nebude snadné - zejména státy jako Francie se budou snahám o otevření svého trhu geneticky pozměněným plodinám úporně bránit.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme