WTO potvrdila, že Boeing dostal nedovolenou pomoc za 5,3 miliardy dolarů

Americký výrobce letadel Boeing dostal od státu dotace, které porušují pravidla férové soutěže, v celkové výši 5,3 miliardy dolarů. Potvrdila to Světová obchodní organizace (WTO). Ukončila tak sedm let trvající spor Boeingu a EADS, tedy výrobcem Airbusu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 747 Jumbo Jet

Boeing 747 Jumbo Jet | Foto: The Boeing Company

V případě evropské firmy už WTO nedávno vyřkla stejný ortel. Z něj vyplývá, že EADS dostala nedovolenou podporu ve výši 20 miliard dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možné dopady rozhodnutí WTO na letecké výrobce rozebíral ve Světě o deváté analytik Ondřej Moravanský

Rozhodnutí o Boeingu padlo již před několika měsíci, dosud však nebylo veřejné. Podle analytika společnosti Cyrrus Ondřeje Moravanského nebude pro americkou firmu znamenat větší změnu.

„V situaci, kdy mají obě znesvářené strany máslo na hlavě, tak není možno čekat nějaké jasné rozhodnutí, které by mělo přímý dopad na firmy. Výstupem bude spíše snaha nalézt nějaká nová pravidla nebo se dohodnout na tom, jak tyto výrobce podporovat, či nepodporovat,“ uvedl Moravanský.

Pravděpodobnější variantou podle něj je, že výrobci budou dotace od státu dostávat dál, ale podle nových, průhlednějších pravidel. „Podle mého názoru dojde jednou k nastavení nových pravidel, ale ne k výraznému omezení podpor,“ míní Moravanský.

Boeingy a Airbusy v současnosti prakticky nemají v segmentu velkých dopravních letadel konkurenci, i proto by se podle Moravanského ani v případě omezení podpory státu nemělo v nejbližších letech na jejich postavení nic změnit.

„V menších letadlech by to konkurenci posílit mohlo, ale situace na trhu nestojí a nepadá s tím, jak firmy dostávají dotace. Je to pouze jeden z faktoru a kvalita, kterou ostatní výrobci mají nebo nemají, se prosadí nezávisle na dotacích,“ dodal analytik.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme