WTO se ve sporu mezi výrobci letadel zřejmě postavila proti Boeingu

Světová obchodní organizace (WTO) předala Americe a Evropě svůj verdikt ve sporu o nefér dotace, které podle Unie dostával americký výrobce letadel Boeing. Rozhodnutí je podle všeho je prvním krokem k dohodě Bruselu a Washingtonu, které se dlouhodobě navzájem obviňují z toho, že americký Boeing, respektive evropský Airbus dostávají státní podporu odporující pravidlům volné soutěže.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový Boeing 787 Dreamliner

Nový Boeing 787 Dreamliner | Foto: The Boeing Company

Verdikt Světové obchodní organizace je prozatím neveřejný. Podle neoficiálních informací agentur, které se odvolávají na evropské zdroje, se ale WTO postavila proti Boeingu.

Přehrát

00:00 / 00:00

WTO vydala nález, který by měl vnést jasno do sporu mezi Airbusem a Boeingem. Téma pro analytika Ondřeje Moravanského

„Světové obchodní organizace označila vládní podpory Boeingu za neodpovídající pravidlům. Takže teď je situace taková, že oba velcí hráči porušují pravidla, a zatím není jasné, co bude,“ uvedl ve vysílání Rádia Česko analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský.

Neočekává přitom, že by rozhodnutí WTO výrazně ovlivnilo kurz akcií Boeingu nebo Airbusu. „Přece jenom je to dlouhodobá věc. To, co jí posune dál, je to, že v současné situaci bude nutné nově přehodnotit celková pravidla, ale důsledky na hospodaření firem tam nelze očekávat,“ míní Moravanský.

Zástupci Evropské komise včera prohlásili, že rozhodnutí WTO umožní dohodu mezi oběma stranami. Podle Moravanského se nedá předpokládat definitivní zákaz státní podpory, spíše se budou přesněji specifikovat podmínky, za jakých podmínek je možná. „Je to budoucnost ne měsíců, spíše let, takže je těžké to podjímat,“ podotkl analytik.

Airbus a Boeing spolu dlouhodobě soupeří o globální nadvládu. V posledních letech vítězil v počtu dodávek i objednávek evropský výrobce, letos zatím co do objednávek vede jeho americký konkurent.

„Celkově je situace dlouhodobě vyrovnaná a za poslední roky, co si konkurují, ani jeden z výrobců neměl nikdy navrch před tím druhým. Pokud jde o nejbližší budoucnost, tak uvedení nového modelu na trh čeká Boeing, který vyvíjí svůj Dreamliner. Sice už několikrát odložil dodávky prvním komerčním uživatelům, ale i tak má v nejkratší budoucnosti trochu navrch,“ připomněl Moravanský.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme