WTO snížila odhad růstu světového obchodu. Brzdí ho evropská ekonomika

Evropská ekonomika brzdí podle Světové obchodní organizace (WTO) růst světového obchodu. WTO proto snížila odhad růstu globálního obchodu jen o 2,5 procenta, přitom v dubnu čekala růst o 3,7 procenta. O více než procento revidovala svůj odhad i pro příští rok. Evropu aktuálně ohrožuje situace ve Španělsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel WTO Pascal Lamy

Ředitel WTO Pascal Lamy | Zdroj: Reuters

Evropa přislíbila španělskému bankovnímu sektoru pomoc až 100 miliard eur. Podle údajů, které unikly z probíhajícího auditu, by ale španělským bankám mělo stačit maximálně 60 miliard eur.

Podle deníku Financial Times diplomaté Evropské komise s Madridem úzce spolupracují na přípravě nejnovějšího balíku reforem, který chce vláda předložit příští týden. To by zemi mohlo otevřít cestu k masivní pomoci ze strany Evropské centrální banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O evropské pomoci Španělsku mluvil ve Světě o jedné zpravodaj ČRo v Bruselu Ondřej Houska

Audit počítá s mírným propadem španělské ekonomiky. Pokud se španělská ekonomika propadne víc, bude to znamenat větší neschopnost lidí a firem splácet hypotéky a tím větší problémy španělských bank.

„Odhad 50 až 60 miliard eur jako kapitálová potřeba španělských bank je celkem hodně konzervativní. Jsou odhady, které mluví o díře ve španělském bankovnictví někde okolo 180 miliard eur. Tohle je číslo, se kterým se bude pracovat, ale jestli to bude výsledná realita, to se dozvíme možná až za několik let,“ říká zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu Ondřej Houska.

Trhy i evropští politici momentálně diskutují o tom, jestli by Španělé měli požádat o zásah Evropské centrální banky, která by mohla začít nakupovat jejich dluhopisy. Otázkou je, proč by měl Madrid takový krok udělat, když se jeho úroky placené na trzích v poslední době výrazně snížily.

Propad výnosů dluhopisů a tím i zmírnění tlaku na španělskou státní pokladnu nastal ve chvíli, kdy prezident ECB Mario Draghi slíbil potenciálně neomezený nákup dluhopisů ze strany ECB.

„Trhy ale budou tento závazek testovat a dá se očekávat, že pokud by vyšlo najevo, že Španělé nehodlají o něco takového požádat, protože je to spojeno s nutností tvrdých podmínek, tak by asi španělské výnosy vystřelily opět nahoru,“ vysvětluje Houska.

Dá se tedy čekat, že někdy na konci října, až bude mít španělský premiér Rachoi po regionálních volbách, Španělsko bude nuceno o evropskou pomoc skutečně požádat.

Václav Pešička, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme