Yves Saint-Laurent odchází z výsluní módy

Yves Saint-Laurent - jeden z těch, kdo diktovali módní dějiny 20.století, odchází. Jak dnes oznámil ve svém salonu v Paříži, jeho příští přehlídka 22.ledna bude poslední. O tom, že se chystá rozloučit se svou prací, se spekuluje už několik týdnů. Jak zjistila Pavla Kvapilová, za jeho rozhodnutím je zřejmě hlavně nemoc, dlouholeté deprese a také to, že je údajně na válečné noze se francouzským businessmanem Francoisem Pinautem, který má práva na značku YSL.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Yves Saint-Laurent

Yves Saint-Laurent

"Rozhodl jsme se dát sbohem svému povolání," řekl dnes 65letý "pan návrhář", který přišel před novináře viditelně dojatý v černém obleku. Muž, který kdysi na začátku padesátých let zaujal Christiana Diora, tak dochází, ale zanechává za sebou kusy šatníku, které v různých obměnách budeme nosit i dál. Yves Saint Laurent dal ženám kalhotový kostým, vůbec poprvé oblékl ženu do smokingu, šokoval superkrátkými minisukněmi, jeho rukopis nese i styl safari. Vždycky dokázal vycítit, co lidé chtějí, říká pro BBC Martin Raymond z London Fashion College: "On skutečně byl vždycky napřed. Něco vymyslel a ostatní to kopírovali." Yves Saint-Laurent je také prvním, kdo dal módu na internet a utvářel styl 20. století. O tom, kdo ho nahradí, tak nemají módní experti včetně Raymonda vůbec jasno. "My tu teď máme hodně návrhářů, třeba Johna Galliana nebo Alexandera McQueena, to jsou oba Britové, kteří udávají trend, nebo jsou to Japonci. Ale každý čeká na to, kdo přivede ženskou i mužskou módu do 21. století. Ještě neumíme říct, kdo bude králem, kdo bude dělat oblečení pro nové století."

Markéta Kaclová, Pavla Kvapilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme