Z Bruselu by měly do Česka přijít další miliardy korun

Brusel má za několik dnů potvrdit stovku miliard korun pro Českou republiku. Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek v Bruselu uvedl, že by Evropská komise měla schválit první 3 operační programy z více než dvou desítek, přes které mají do Česka v příštích letech proudit unijní peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Čunek

Jiří Čunek | Foto: Zlínský kraj

Česko se zatím nemá čím chlubit. Schválení 24 operačních programů, které Evropské komisi předložilo, je nezbytnou podmínkou pro čerpání unijních fondů. Česká republika přitom v tomto ohledu zaostává za ostatními členskými zeměmi.

Vicepremiér Čunek je nicméně optimistický aspoň v několika případech."Do 14 dnů budeme mít schváleny 3 programy a počítáme, že v příštím měsíci budou schváleny další," říká Čunek.

Konkrétně má jít o operační programy Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Lidské zdroje a zaměstnanost a Praha adaptabilita, přes které by mělo v příštích letech přijít něco přes 100 miliard korun.

Současně ale vicepremiér Čunek připouští, že některé programy už nebudou do konce roku schválené. "Program Věda a výzkum pro inovace nemůže být schválen do konce roku," říká Čunek. Jedná se o program, který má české vědě přinést skoro 60 miliard, kvůli kterému rezignovala ministryně školství Dana Kuchtová.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme