Z čárového kódu zjistíte toxické látky ve výrobcích. Evropa chystá společnou databázi a aplikaci

Do dvou let má vzniknout společná evropská databáze výrobků, které obsahují toxické látky. Informace z ní lidem zprostředkuje mobilní aplikace, která po naskenování čárového kódu ohlásí, zda je výrobek na seznamu a proč. Na databázi začaly tento měsíc pracovat evropské úřady spolu s nevládními organizacemi a akademickými pracovníky. Za Česko se projektu účastní nezisková organizace Arnika, která o tom ve středu informovala v tiskové zprávě.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon (ilustrační foto)

Mobilní telefon (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Na seznamu rizikových výrobků se mohou octnout nejrůznější předměty. Toxické látky se v minulosti našly například v dětských hračkách, nádobí, obuvi, ošacení nebo školních potřebách. „Nejčastěji se jedná o ftaláty, těžké kovy, azobarviva nebo dioxiny, z nichž mnohé patří mezi karcinogeny," uvedla Arnika v tiskové zprávě.

Evropská unie chce zrychlit varování před nebezpečnými potravinami. Může za to vaječná aféra

Číst článek

Informaci o škodlivých látkách v koncentraci nad 0,1 procenta si nyní musí dodavatelé vzájemně sdělovat. Problém je ale v tom, že tato informace se ke spotřebitelům nedostane. O obsahu toxických látek se dozví pouze ten, kdo se s dotazem obrátí na výrobce či prodejce. Na odpověď má dotázaný ze zákona 45 dnů, a pokud výrobek toxickou látku neobsahuje, odpovědět vůbec nemusí.

Databáze spojená s mobilní aplikací by to měla změnit. Stačí, aby spotřebitel naskenoval čárový kód výrobku, o který se zajímá, a ihned se dozví, zda obsahuje toxické látky. Něco podobného už funguje v Německu a v Dánsku.

Do Česka dorazilo několik tun výrobků kontaminovaných fipronilem. Úřady po nich pátrají

Číst článek

„Inspirací se stala německá aplikace TOXFOX, kterou si stáhlo 1,3 milionu uživatelů. Lidé si jejím prostřednictvím denně ověřují obsah nebezpečných látek u neuvěřitelných 40 000 výrobků," uvedla Karolína Brabcová, vedoucí spotřebitelských kampaní v Arnice.

Aplikace má být dostupná na jaře 2019. Projekt vede německá agentura pro životní prostředí Umwelt Bundesamt a zapojilo se do něj 20 organizací z 13 zemí Evropy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme