Z českých obchodů zmizí fosfátové prací prášky

Koncentraci fosfátů v českých řekách a nádržích by měla zmírnit nová vyhláška. Ode dneška zakazuje prodávat prací prášky s obsahem těchto škodlivin vyšším než půl procenta jejich hmotnosti. Fosfáty se na znečištění vodních toků podílejí zhruba dvanácti procenty. Zbytek připadá především na zemědělská hnojiva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prací prášky

prací prášky | Foto: Primoz

Podle Vojtěcha Koteckého z Hnutí Duha se Česko vydalo dobrým směrem, i když vyhláška zatím neřeší všechny zdroje fosfátů v domácnostech.

"Například se ještě netýká tablet, které se používají v myčkách na nádobí, ale prací prášky jsou skutečně nejdůležitější zdroj a znamená to velké omezení znečištění, které z měst do řek v České republice plyne," řekl Kotecký.

Fosfáty mají v řekách na svědomí především takzvaný vodní květ, tedy zelený povlak, který tvoří sinice a řasy. Nicméně likvidace těchto látek je podle Vojtěcha Koteckého během na dlouhou trať.

"V případě zemědělství nejde tento problém řešit vyhláškou, která by zakazovala používání fosfátových hnojiv. Stát musí především více podporovat ekologické zemědělství, a to zejména polích, jako je třeba pěstování obilovin, aby se spotřeba fosfátových hnojiv postupně snižovala," podotkl Kotecký.

Martin Hromádka, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme