Z EU šlo loni do českého zemědělství 35 miliard korun

Čeští zemědělci dostali loni z evropských fondů 35 miliard korun. Letos by mohli čerpat ještě o dvě miliardy víc. Podle šéfa resortu zemědělství Petra Bendla je jeho úřad jedním z nejúspěšnějších ohledně čerpání dotací. V letech 2009 až 2011 šlo do zemědělství celkem 103 miliard korun, nejvíce na přímé platby a také na rozvoj venkova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Bendl 14.12.2011

Petr Bendl 14.12.2011 | Foto: Filip Jandourek

„Program rozvoje venkova Česká republika zaznamenává ze strany žadatelů obrovský zájem. Díky tomu jsou prostředky programu rozvoje venkova velmi dobře čerpány. Dokonce opatření s největším zájmem ze strany žadatelů jsou již de facto vyčerpány. V tuto chvíli je v rámci programu rozvoje venkova schváleno přes 21 000 projektových žádostí,“ řekl Bendl.

Celkově loni ministerstvo zemědělství rozdělilo na dotacích mezi lesníky, zemědělce nebo vodohospodáře přes 42 miliard korun. To je o zhruba jednu miliardu míň než předchozí rok. Za pokles mohou podle Petra Bendla úspory ve státním rozpočtu.

Bendl dodal, že pokud bude muset jeho resort šetřit i letos, sáhne prý zejména do provozních výdajů ministerstva:

„Tím posledním, na čem bychom chtěli šetřit, jsou dotační tituly. V případě, že by vláda zavelela, aby ministerstvo zemědělství šetřilo, museli bychom sáhnout do provozních výdajů a hledat finance v personáliích všude, ke se dá, i v ostatních našich institucích.“

Nejvíc peněz šlo právě farmářům a na rozvoj venkova. „Největší část, asi 16 miliard, čerpali zemědělci na takzvané přímé platby. Necelých 15 miliard korun bylo rozděleno na rozvoj venkova ve prospěch starostů a zemědělců,“ uvedl Bendl.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Jan Piroch, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme