Z Evropského parlamentu zní volání po hospodářské vládě Unie

Podle většiny europoslanců potřebuje Evropa společnou hospodářskou vládu. Volání po větší koordinaci ekonomik Unie a především eurozóny zaznělo při debatě o současné krizi společné měny na půdě Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský parlament ve Štrasburku.

Evropský parlament ve Štrasburku. | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Objevily se ale také hlasy o řešení situace umožněním odchodu Řecka z eurozóny. Mohlo by pak znovu přijmout národní měnu a tu výrazně devalvovat.

Odchod Řecka však většina europoslanců i evropských špiček odmítá. „Nedělejme si iluze. Kdyby se rozpadla eurozóna, Unie by takový šok dlouho nepřežila,“ prohlásil v úvodním vystoupení polský ministr financí Jacek Rostowski za zemi předsedají tento půlrok Unii.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání Evropského parlamentu k dluhové krizi hovořil ve Světě o desáté jeho místopředseda Libor Rouček

„Nikdo, až na krajní euroskeptickou pravici, nechce odchod Řecka z eurozóny. Naopak všichni řečníci zdůraznili, že Evropa je postavena na společných základech, že musíme táhnout za jeden provaz a že je možno krizi řešit pouze spoluprací – na fiskální úrovni nebo harmonizací ekonomických a sociálních politik,“ řekl Rádiu Česko místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček z ČSSD.

Na odpolední telekonferenci lídrů Německa, Francie a Řecka podle něho zazní, že Řecko dostane i přes potíže, které má, tranši 9 miliard eur. Ale také, že se Řecko samozřejmě musí dále reformovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si příspěvek Pavla Nováka z jednání Evropského parlamentu

Podle Rostowského se musí udělat vše, aby se společná měna zachránila. S tím většina politických frakcí souhlasila. Socialisté ale varovali před přijímáním dalších polovičatých řešení, jakých jsme dosud byli svědky.

Evropský parlament navrhuje, aby sankce za překročení dohodnutého státního schodku byly citelné a především automatické. „Požadujeme, aby nad tím dohlížela Evropská komise, nikoli jednotlivé státy, které si odhlasují, že žádné sankce nejsou potřeba. Tomuto požadavku se ale členské státy brání,“ upozorňuje Rouček.

Řada analytiků tvrdí, že dluhová krize ukázala nutnost hlubší integrace EU především v ekonomických otázkách. Eurokomisař pro měnové otázky Olli Rehn mluvil o tom, že některá opatření proti krizi nebudou účinná právě bez hlubší koordinace finanční politiky minimálně uvnitř eurozóny.

Měnová unie bez jednotné ekonomiky

Předseda evropských Liberálů Guy Verhofstadt upozornil, že jen v Evropě existuje měnová unie bez jednotné ekonomiky: „Udělali jsme na počátku strategickou chybu. Přijali jsme unii měnovou, ale nevytvořili unii hospodářskou. Mít jednu měnu a 17 různých vlád a hospodářských strategií, to nemají nikde ve světě.“

„Byli bychom pro zřízení funkce evropského ministra financí i pro zřízení evropské ekonomické vlády. Ale nikoli, aby se scházela dvakrát ročně, jak navrhovali kancléřka Merkelová a prezident Sarkozy, ale každá vláda se musí scházet jednou, dvakrát týdně,“ tvrdí Rouček.

Z řad nezávislých poslanců zazněla i slova o tom, že si společná měna už teď zadělala na svoje sebezničení. Východiska z krize evropské měny budou hledat ministři financí Unie na schůzce v polské Wroclawi tento pátek a sobotu.

Požadavky na koordinaci a kontrolu rozpočtů členských zemí nepřicházejí jen ze strany Evropského parlamentu, ale i z USA nebo z Číny.

Čínský premiér Wen Ťia-pao potvrdil na letním Světovém ekonomickém fóru ochotu země dál investovat v Evropě. V pátek na schůzku evropských ministrů financí a šéfů centrálních bank dorazí vůbec poprvé v historii americký ministr financí Timothy Gaithner.

Pavel Novák, Patricie Polanská, Lucie Maňourová, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme