Z Irska odcházejí kvůli krizi tisíce lidí, nejvíce za posledních 25 let

Tisíce Irů kvůli krizi každoročně opouštějí svou zemi. Emigrace do ciziny je nejvyšší za posledních 25 let. S odvoláním na oficiální irské statistiky to napsal deník Financial Times. Podle něj z Irska za 12 měsíců do dubna letošního roku odešlo skoro 90 tisíc osob. Nejčastěji se to přitom týká mladých vzdělaných lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dublin

Dublin | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Mladí Irové doma nemůžou najít práci. Je bez ní skoro třetina lidí ve věku 15 až 24 let. Tisíce z nich proto hledají štěstí v zemích, jako jsou Spojené státy, Británie nebo Kanada.

Irsko je jednou ze zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o pomoc. Vládě se daří snižovat vysoký rozpočtový schodek. Podle řady ekonomů to ale leckdy dělá na úkor mladých: kabinet odmítl výrazněji snížit vysoké důchody nebo platy ve státní správě.

Namísto toho zastavil přijímání nových pracovníků. Absolventi škol tak jen těžko hledají práci.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme