Z Katalánska kvůli krizi odchází banky. Španělská vláda jim pomůže dekretem

Kvůli situaci v Katalánsku chtějí z regionu své ústředí přesunout dvě největší lokální banky. Vláda podle deníku La Vanguardia připravuje dekret, který by jim takový krok usnadnil.

Tento článek je více než rok starý.

Barcelona Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankomat banky Sabadell v Barceloně

Bankomat banky Sabadell v Barceloně | Foto: Albert Gea | Zdroj: Reuters

Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos tvrdí, že politická nejistota kvůli snahám o nezávislost regionu paralyzuje v Katalánsku investice.

V Katalánsku se dá čekat i městská guerilla. Rajoy tančí mezi vejci a doufá ve volby, říká expert

Číst článek

V oblasti už se prý objevuje ekonomická nestabilita, na celkové hospodářství Španělska to ale podle ministra zatím dopad nemá.

Regionální vláda čelí trojímu tlaku: soudnímu, politickému, ale i ekonomickému, píše se v pátečním vydání největšího katalánského deníku La Vanguardia.

Z regionu svoje sídlo přesouvají dvě nejsilnější katalánské banky a i další mezinárodní a španělské korporace a firmy. Jednou z velkých bankovních institucí je CaixaBank, která sídlí v Barceloně. V pátek se sejde představenstvo, které má posoudit stěhování do Las Palmas na Mallorce.

„Jediným cílem je ochrana zájmů zákazníků, akcionářů a zaměstnanců,“ tvrdí podle La Vanguardie zdroje ze společnosti.

Barcelonské sídlo banky Caixa | Foto: Yves Herman | Zdroj: Reuters

Caixa tak může následovat krok páté největší španělské banky Sabadell, která se ve čtvrtek rozhodla přesunout své oficiální sídlo z Katalánska do provincie Alicante.

Od začátku října hlásí milionové ztráty i turismus. Kvůli nestabilitě totiž začali cizinci rušit svoje cesty do Katalánska.

Separatisté dál avizují, že nezávislost vyhlásí. O víkendu se ale po celém Španělsku mají konat i první velké demonstrace odpůrců osamostatnění Katalánska.

Ľubica Zlochová, haf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme