Z nejisté situace v Egyptě profitují dolar i zlato

Cena ropy kvůli pokračujícímu politickému napětí na severu Afriky a na Blízkém východě nadále roste. Trhy se totiž stále obávají toho, že by mohlo dojít k narušení dodávek černého zlata z Blízkého východu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Henning Esskuchen, vedoucí analytik akciových trhů střední a východní Evropy v Erste Group

Henning Esskuchen, vedoucí analytik akciových trhů střední a východní Evropy v Erste Group | Foto: erstegroup.com

Z nejisté situace v Egyptě a okolí profitují i takzvané bezpečné přístavy, tedy například dolar a nebo zlato. Naopak rizikovější investice, mezi které patří i akcie v našem regionu, jsou pod tlakem.

Romanu Chlupatému to v Londýně řekl vedoucí analytik akciových trhů střední a východní Evropy v Erste Group Henning Esskuchen.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedoucího analytika akciových trhů střední a východní Evropy v Erste Group Henninga Esskuchena pozval k mikrofonu Rádia Česko Roman Chlupatý

„Trhy v našem regionu to, pochopitelně, krátkodobě ovlivní. Stejně, jako to ovlivní obchodování na jakémkoli akciovém či jiném trhu kdekoli na světě. Zvyšuje to volatilitu, nejistotu a má to vliv prostřednictvím cen ropy, očekávaného geopolitického vývoje a tak dále. Je ale třeba zdůraznit, že se to ale liší od tlaku, kterému jsme čelili nedávno. A to v tom, že jde o izolovaný případ, který se šíří prostřednictvím volatility a nálady na trzích. Přímo s naším regionem si to tak nikdo nespojuje. Což je zásadní rozdíl od nedávné situace, kdy panovalo přesvědčení, že se dluhová krize a vše s ní spojené týká i přímo našeho regionu. Což, pochopitelně, nebyla pravda,“ připomněl Henning Esskuchen.

Řekněme, že se situace v Egyptě zhorší – a nebo, že se nepokoje rozšíří do dalších zemí. Čekáte, že na to akciové trhy opět budou reagovat; že nějak výrazněji oslabí?

„Pravděpodobně ne. Myslím si, že to nejhorší, čeho budeme svědky, bude pokračující vysoká míra volatility. Což znamená, že jeden den budeme svědky pohody a oživení a den nato špatné zprávy z Egypta, z Jordánska, v podstatě odkudkoli, pošlou trhy opět ke dnu. Jsou tu totiž jisté politické vazby, existují i jisté ekonomické vazby, ale ten vliv je dán především změnami nálady na trhu. Což je samo o sobě asi ta nejméně předvídatelná věc. A to asi do jisté míry vše, co jsem řekl, relativizuje. Nicméně, myslím si, že volatilita, a jistá nákaza prostřednictvím sentimentu je to nejhorší, čeho budeme svědky,“ obává se Esskuchen.

Zaměřme se na středně až dlouhodobý výhled. V Egyptě, Tunisku i třeba v Jordánsku dochází k jistým změnám. Jak výrazně čekáte, že to ovlivní ekonomiku těchto zemí?

„Tak, do jisté míry tato otázka nepřísluší mně. Ale pokud bych měl srovnat tyto trhy s trhy, na které se specializujeme, tak to nejlepší, co by se mohlo stát, je, že se začnou přibližovat globálním standardům. Což je přesně to, co se v nedávné minulosti stalo ve střední a východní Evropě. Čímž mám na mysli, že i my tady máme výhody spojené s levnou pracovní silou. Ale my k tomu máme kvalifikovanou pracovní sílu, a to je podstatné. Přitom právě to je po čem lidé v Egyptě a okolí volají; a to by tak mohla být ta největší změna – lepší vzdělání a s tím spojená šance na to mít lepší život. To by měla být ta největší změna a to by také dlouhodobý pozitivní vliv na domácí akciové trhy,“

Znamená to, že se právě tento region může brzy stát naší konkurencí?

„Řeknu to takto: konkurence vždy činí život zajímavější,“ uzavřel vedoucí analytik akciových trhů střední a východní Evropy v Erste Group Henning Esskuchen.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme