Z některých tratí zřejmě úplně zmizí rychlíky

Dnes by mělo být definitivně jasné, které rychlíky od prosince nevyjedou. S novým jízdním řádem má dojít k redukci rychlíkových spojů o 8 až 10 procent. Podle současného návrhu ministerstva na některých tratích rychlíky už nepojedou vůbec.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koleje a železniční trať

Koleje a železniční trať | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Důvodem jsou úspory, říká náměstek ministra dopravy Ivo Toman:

„Tato redukce, nebo krácení, souvisí s tím, že státní rozpočet nám nedal stejnou částku peněz jako letos, zhruba 4 miliardy, ale dal nám ale méně vlakokilometrů, železničních linek, než tomu bylo v letošním roce.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvodem redukce jsou úspory, říká náměstek ministra dopravy Ivo Toman

Podle současných představ resortu dopravy by v některých úsecích rychlíky nejezdily vůbec.

„My navrhujeme zrušit kompletně čtyři linky: Pardubice-Jihlava, Krnov-Jeseník, Rakovník-Chomutov, Kolín-Rumburk. Tyhle linky rušíme kompletně, přinesou tu největší úsporu, protože stály nejvíce peněz a jezdí tam nejméně cestujících,“ říká Toman.

Přehrát

00:00 / 00:00

S náměstkem Kraje Vysočina jsme o rušení rychlíků mluvili v Ranním interview Radiožurnálu

Jedním z nejvíc postižených krajů bude Vysočina. Podle návrhu nového jízdního řádu Českých drah by tam mohlo být z celkem 49 rychlíků zcela zrušeno devět, provoz dalších 15 by měl být silně omezen. Podle náměstka hejtmana Libora Joukla se to lidí z Vysočiny citelně dotkne; k rušení rychlíků prý dráhy přistoupily bez předchozí analýzy.

„My samozřejmě máme připravenou alternativu, tak abychom dokázali pokud možno co nejlépe obhospodařit naše obce, i když ty rychlíky nebudou projíždět, aby škody byly co možná nejmenší,“ poznamenal náměstek Kraje Vysočina v Ranním interview.

Kraje trvají na dodržení memoranda

Minulý týden řešili hejtmani s vládou krácení dotací do krajů. Do krajů má totiž příští rok odejít o 600 milionů korun méně. Podle hejtmanů budou chybět peníze především na regionální dopravu. Trvají na tom, aby Nečasův kabinet dodržel memorandum o finanční podpoře regionální dopravy, které s nimi uzavřela úřednická vláda Jana Fischera.

Podle premiéra Petra Nečase by kraje chybějící peníze na dopravu mohly najít ve vlastních rozpočtech. V této souvislosti připomněl, že zatímco stát o 10 procent snížil objem platů ve státním sektoru a tento objem zmrazil na tři roky, tak v krajích objem platů pro krajské úředníky neustále roste.

Milan Kopp, Renáta Prátová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme