Z nemocných zvířat se nebudou vyrábět krmiva

Evropská komise dnes přijala návrh zákazu používat nakažená mrtvá zvířata jako surovinu pro výrobu krmiv. Cílem je posílit důvěru spotřebitelů v nezávadnost potravin a snížit riziko nemoci šílených krav a nákazy dioxiny. Návrh, který ještě musí schválit členské státy EU a Evropský parlament, zjednodušuje stávající veterinární normy pro nakládání s odpadem ze zvířat, aby odpovídaly nejvyšším standardům ochrany zdraví lidí a zvířat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komisi k vypracování návrhu vedlo několik skandálů z posledních let, kdy se například zjistilo, že nakažené suroviny z mrtvého dobytka trpícího nemocí šílených krav byly běžně používány na výrobu krmiv pro zvířata. V belgickém krmivu byly nedávno objeveny dioxiny. "Kontrola v Evropě je díky nemoci šílených krav jednou z nejpřísnějších na světě," řekla evropská odbornice na zvířecí odpad Paola Colombová. Evropané se podle ní poučili po několika letech zákazu dovozu masa z Británie do dalších zemí EU.

Podle návrhu by se živočišná hmota měla rozlišovat do několika skupin a podle toho by se s ní mělo nakládat. Jedinou živočišnou surovinou povolenou pro výrobu krmiv tak budou zbytky zvířat, které projdou veterinární kontrolou EU. Nakažené zbytky mohou být použity k výrobě bioplynu, mýdla či klihu.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme