Z pohledu statistiky jsou šance na výhru v loteriích mizivé

Češi loni v číselných loteriích utratili skoro sedm miliard korun. Už měsíc mohou sázkaři vybírat ze tří her, poté co monopol Sazky skončil. Na trh vstoupil Tipsport s Tipšestkou a Loto od Fortuny. Cena za jednu sázku je u všech přibližně stejná, nové loterie ale ještě zaostávají ve výši hlavních výher. Podstatně se hry liší, pokud jde o pravděpodobnost výhry v prvním pořadí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistika

Statistika | Foto: Filip Rožánek

„Když se podíváme na pravděpodobnost výhry, tak z loterií Tipšestky se tipuje jen 6 čísel z 36. Tam je šance, že trefíme všech šest čísel je asi 1:2 000 000. U Sportky se tipuje 6 čísel ze 49. Tam je tedy ta šance menší, asi 1:14 000 000 v jednom tahu. Tahají se dva tahy a pak je to zhruba 1:7 000 000,“ vysvětluje Zbyněk Pawlas z katedry pravděpodobnosti Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy. A jak dodává, nejnižší šance na výhru v prvním pořadí je ve hře LOTO:

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Tomáše Medka o srovnání loterií z hlediska statistiky

„Kromě šesti čísel ze 49 se ještě vybírá jedna barva ze dvou. Tím se šance, že uhádneme čísla i barvu zmenšuje a je asi 1:28 000 000.“

V Lotu je ale zase nejvyšší pravděpodobnost alespoň nějaké výhry.

„Tam je nabídka, že pokud neuhodneme žádné z čísel, ale trefíme alespoň správnou barvu, což má pravděpodobnost 1:4,5.“ V takovém případě se ale jen vrátí vsazená částka, tedy 20 Kč.

Srovnání číselných loterií. (Autor tabulky: Zbyněk Pawlas) | Foto: ČRo

Mezi novými loteriemi a Sportkou jsou ale stále velké rozdíly ve výhrách. Zatímco ve Sportce se i s jackpotem hraje o 32 milionů, v Lotu o 12 milionů a v Tipšestce o 10 milionů.

„U hry Loto je slibováno, že jackpot vždy navýší o jisté procento, postupem času i tam se asi dostaneme do řádů desítek milionů. U Tipšestky jsou pravděpodobnosti o něco vyšší, ale také výhry jsou nižší,“ říká Pawlas.

Lidé sázející v číselných loteriích ale většinou nevědí, u které z loterií je vyšší pravděpodobnost výhry. A jak Zbyněk Pawlas dodává, pro sázkaře není výhodná žádná loterie:

„Třeba u Sportky je to tak, že 50 procent všech vybraných sázek je použito na vyplácení výher, u Tipšestky 55 procent. Zbytek jde pro organizátory. Co se týče pravděpodobnosti, ty hry nejsou výhodné.“

Tomáš Medek, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme