Z Prahy se létá už do 120 destinací, nově třeba na Island či do Albánie

Nejčastější spojení bude mít v letní sezoně pražská Ruzyně s Paříží. Týdně tam odstartuje 76 letadel. Na druhém místě je Moskva a na třetím Frankfurt. Podle Jiřího Vyskoče z Letiště Praha se cestující bez přestupování dostanou do 120 míst. Několik z nich je na mapě destinací poprvé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zavazadla

Zavazadla | Foto: Tomáš Adamec

„Jedná se o italské letovisko Alghero, Lamezia Terme, španělské Bilbao, islandský Keflavík. Dále ruské destinace Ufa, Nižnij Novgorod, Tirana v Albánii a řecký Patras,“ jmenuje nové destinace Jiří Vyskoč.

Počet vzletů a přistání se ale na ruzyňském letišti meziročně sníží o desetinu. Může za to hlavně omezení letů u Českých aerolinií. Na druhé straně ale přicházejí do Prahy noví dopravci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novinky v letovém řádu pražského letiště shrnuje Jaroslav Skalický

„Novinkou je řecký dopravce Aegean Airlines, který bude operovat linku do Athén. Bulgaria Air bude lítat do Sofie. Island Express otevírá sezónní linku do Keflavíku. Na český trh se také chystají společnosti Belle Air, ty mají zájem operovat linku do Tirany. Nízkonákladová společnost Voltaire Airlines, která otevře svou novou bázi ve Francii a tu spojí s Prahou,“ odhaluje detaily nového řádu Vyskoč.

Na 19 linkách aerolinky výrazně zvyšují kapacitu – například Korean Air bude mezi Prahou a Soulem létat pravidelně Boeingem 747, známým jako Jumbo. British Airways přidávají pátý let denně a mění odlety tak, aby víc vyhovovaly obchodním cestujícím do Londýna. V Heathrow na ně navíc ideálně navazují dálkové linky British Airways hlavně do destinací v Severní Americe.

V letní sezoně výrazně rozšiřují provoz i aerolinky Smart Wings, a to nejen z Prahy, ale i z Ostravy. „Zavádíme pravidelnou linku Praha – Athény, která bude provozována třikrát týdně. Začneme spojení Praha – Bilbao, dále jsme rozšířili seznam letišť na Sardinii a zavádíme lety Praha – Alghero,“ popisuje mlvučí Smart Wings Vlaďka Dufková.

„Novinkami letního letového řádu jsou destinace řecký Skiathos a Mytilini. Z Ostravy Smart Wings zavádějí 13 nových pravidelných linek do Paříže a oblíbených letovisek ve Středomoří jako je Antálie, Burgas, Split, Řecké ostrovy, Mallorca nebo Larnaca,“ uvádí Dufková.

Orientace na východ

České aerolinie na letní sezonu snižují kapacitu o 30 procent, posilují ale svůj provoz směrem na východ.

„České aerolinie plánují do letového řádu zařadit ruské destinace Ufa nebo Nižnij Novgorod. Dojde také k posílení frekvencí do řady dalších destinací tímto směrem, například do Moskvy, Taškentu, Baku nebo Lvova. Mezi západoevropskými destinacemi přibude Ženeva, vrací se Benátky,“ potvrzuje mluvčí firmy Hana Hejsková.

Poláci rozjíždí ve velkém tempu regionální leteckou přepravu

Číst článek

„Redukce na letošní rok je meziročně až o 30 procent. Nám se daří zhruba z 20 procent tu náhradu realizovat. Zájem o Prahu roste. Zhruba o 5 procent narostl počet cestujících, kteří začínají a končí v Praze. Klesá segment transferových cestujících. To jsou zejména ta úsporná opatření ČSA,“ doplnil ředitel letiště Jiří Pos.

Letiště Praha letos počítá s poklesem počtu přepravených cestujících o 2 až 4 procenta, celkově by mělo letos odbavit 11,5 milionu pasažérů. Zatímco v pravidelné přepravě očekává letiště v letní sezoně pokles počtu cestujících proti loňsku, charterová doprava by měla vzrůst o 10 procent.

Češi i Slováci často létají z Vídně

Čeští i Slovenští občané hodně a rádi využívají vídeňské letiště Schwechat, a to jak pro účely dovolené, tak na obchodní či jiné služební cesty.

Důvodů je několik. Mnozí tvrdí, že je ve Vídni daleko větší výběr leteckých spojů a celkové služby pro cestující jsou dobré. Z národních letišť navíc nemusí do cílové destinace letět přímý let.

Řada Moravanů využívá dokonce i letištních taxy služeb a nechávají se na Schwechat dovézt. Slováci mají pro cestování z Vídně také o důvod více – z Bratislavy jsou ve Vídni zhruba za hodinu cesty autem.

Létat přes Vídeň je tak pro mnoho Čechů i Slováků nejbližší a nejrychlejší spojení do cílové destinace.

Marie Woodhamsová, Jaroslav Skalický, Jakub Viliš, Matěj Skalický, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme