Z projektu plynovodu Nabucco odstupuje britská společnost BP

Ambiciózní projekt plynovodu Nabucco zřejmě končí. Čtyři tisíce kilometrů dlouhá stavba, která měla přivádět plyn z Ázerbájdžánu do Evropy, přišla o jednoho z dodavatelů. Britská energetická společnost BP totiž uvedla, že plyn ze svého rozsáhlého pole Šach Deniz II v Ázerbájdžánu pro Nabucco dodávat nebude.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynovod

Plynovod | Foto: Tomáš Adamec

Dá se proto předpokládat, že plynovod Nabucco nebude postaven v tak ambiciozním rozsahu, jak se původně plánovalo. Podle agentury Reuters BP řekla, že projekt by mohl být životaschopný jen v jiné podobě. To zřejmě znamená, že by musel být menší.

BP je významným těžařem v příslušném plynovém poli. Své podíly tam mají ještě Norové, Francouzi a samozřejmě Ázerbájdžánská státní společnost. Jenže BP není první firmou, která z projektu couvá. Už to udělala maďarská firma MOL. Také německá RWE prý uvažuje, že do projektu nepůjde. Musí šetřit, a dokonce prodává některé své majetky.

EU zůstala jen u proklamací

Je to důsledek potíží a pochybností, se kterými se Nabucco potýká už dlouho. Naráží hlavně na nedostatek financí. Projekt je příliš drahý a soukromé firmy nemají dostatek peněz. Spoléhaly proto na pomoc Evropské unie.

Ta sice proklamovala, že se chce zbavit přílišné závislosti na dodávkách plynu z Ruska, protože ruské podniky hodně agresivně tlačí na zvyšování cen. A že se chce vyhnout trase přes Ukrajinu, protože už několikrát byly dodávky omezeny nebo zastaveny.

Jenže přes politické proklamace se ke skutečné nabídce peněz nikdy neodhodlala. A je jasné, že teď na to unie nemá peníze. Potýká se s recesí a dluhovou krizí a to je hodně finančně nákladné.

Navíc plynovod měl být příliš dlouhý a země, kterými měl vést, na něm chtěly možná nepřiměřeně vydělávat. A další nejistota plynula z toho, že nebylo jasné, zda Ázerbájdžán má dostatek plynu na naplnění plynovodu tak, aby se investice vrátily.

Britská firma BP údajně naznačila, že by se projektu zúčastnila, pokud by šlo o kratší verzi. Variantou je například Plynovod TANAP. Jeho hlavním investorem má být ázerbájdžánská státní ropná společnost SOCAR, která je schopná poskytnout patřičné finanční prostředky na jeho realizaci.

Měl by začínat na gruzínsko-turecké hranici a surovinu dopravit až k turecko-bulharskému pomezí. Odtud by mohla navazovat zkrácená verze Nabucca, přes níž by se plyn dostal až do střední Evropy. Nabucco West by vedla do Vídně. Nebo trasa South East, která by vedla podobně, ale ve větší míře by využívala už postavené plynovody.

Jitka Hanžlová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme