Z Ruska mizí peníze do zahraničí, otevírá se šance pro české investice

Z Ruska letos odtekl kapitál v rekordní výši 80 miliard dolarů. Oznámila to ruská centrální banka. Ruské podniky se bojí druhé vlny krize a investoři ze zahraničí si uvědomují nepříznivé investiční klima. Kapitál, který by měl být investován, tak leží na zahraničních bankovních kontech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavební jáma na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem

Stavební jáma na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem | Foto: Tomáš Šácha | Zdroj: Český rozhlas

Nedostatek investic by mohl být šancí i pro české firmy, jak se dostat na ruský trh. Podle českého velvyslance v Moskvě Petra Koláře mohou české společnosti uspět třeba v potravinářství nebo stavebnictví. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka je přesvědčený, že se dá prorazit i v oblasti energetiky nebo strojírenství.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možnostech českých firem vstoupit na ruský trh mluvil na Rádiu Česko náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka

„České obráběčky nebo svářecí stroje mají v Rusku stále úžasnou tradici. Řada existujících kapacit musí být obměněna a české firmy dlouhodobě prokazují schopnost nabídnout ruskému partnerovi požadovaný poměr kvalita – cena,“ upozornil Hovorka. Šance je podle něj také v celé řadě infrastrukturálních projektů.

„Nejen výstavba nových energetických zdrojů, ale i výstavba nových multifunkčních komplexů, nových kapacit v oblasti chemického nebo farmaceutického a také zemědělského průmyslu,“ řekl Hovorka a připomněl současné komplexy v Kazani, Soči nebo Petrohradu.

Západ straší korupce

Podle ruského Rozvojového centra Vysoké školy ekonomiky je pro investory problémem nepříznivé investiční klima. Mnohé zahraniční firmy poukazují na všudypřítomnou korupci. Náměstek ministra průmyslu a obchodu ale tvrdí, že je to často o předsudcích.

„Firmy často vnímají Rusko z hlediska toho, co slyší a velmi často slyší, že je tam celá řada překážek z hlediska vstupu na ruský trh. Musíte hovořit s firmami, kterém na tomto trhu dlouhodobě působí a ony vám řeknou, že podnikání tam má svá úskalí, není jednoduché, ale zároveň je tam možné dělat velmi dobrý byznys a že to stojí za to,“ uzavřel Milan Hovorka.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme