Za elektřinu od ČEZu si domácnosti v příštím roce připlatí až tisíce korun

Domácnosti, které odebírají elektřinu od elektrárenské společnosti ČEZ, zaplatí v příštím roce až o dva tisíce korun víc než letos. Můžou za to příspěvky na obnovitelné zdroje. Zdražení už ohlásili i jiní dodavatelé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásuvka. Ilustrační foto.

Zásuvka. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

O kolik si domácnosti připlatí, záleží na tom, k čemu elektřinu používají.

Domácnosti, které elektřinu používají ke svícení a vaření, to tolik nepoznají. ČEZ jim zvedá sazbu o 2,2 procenta a v ročním účtu to budou necelé tři stovky.

Tam, kde se ale elektřinou také topí, to znamená nárůst cen až o necelých 5 procent, to už je ročně příplatek víc než 2000 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Jiří Gavor z poradenské firmy ENA vysvětloval ve Víkendovém Radiožurnálu, proč dochází ke zdražení elektřiny

Se zdražením, za které mohou příspěvky na obnovitelné zdroje i plánovaný růst horní sazby DPH na 21 procent, počítají i další velcí dodavatelé.

Klienti společnosti E.ON Energie, která působí hlavně v Jihočeském a Jihomoravském kraji, zaplatí ročně víc o zhruba 330 až 1700 korun. Pražská energetika zdraží pro domácnosti podle tarifu jednotlivých zákazníků 2,7 až zhruba 4 procenta.

Ceny elektřiny nadále rostou, protože si do nich dodavatelé připočítávají rostoucí náklady na podporu obnovitelných zdrojů, náklady na distribuci nebo zvyšující se DPH.

Česká republika není ve zdražování elektřiny jediná. V sousedním Německu čeká domácnosti zdražení ještě citelnější. „V případě Německa je to ještě citelnější. Tam tíhu nákladů na obnovitelné zdroje energie nesou téměř výhradně domácnosti. U nás se zátěž rozděluje na průmysl nebo na domácnosti rovnoměrně,“ vysvětluje analytik Jiří Gavor z poradenské firmy ENA.

Gavor by doporučil všem odběratelům, aby věnovali trochu času srovnání nabídek dodavatelů. „Nezabere to tolik času a jsou k dispozici nástroje. Lidé, kteří pracují na internetu, můžou využít několik srovnávačů. Ke změně dodavatele, i po internetu, se lze dopracovat v průměru za 1 hodinu.

Automatická pračka | Foto: European Commission Audiovisual service

Směrem vzhůru se vydají zřejmě i ceny dalších energií. Cena plynu podle odhadů Regulačního úřadu poroste asi o 4 procenta. A zdražování ohlásily také teplárny.

Třeba východočeské Opatovice nebo městská teplárna v Plzni, u které si lidé připlatí dokonce rekordních 15 procent.

Dražší bude v příštím roce i voda. Nejvíc z celé republiky za ni budou platit v Ústeckém a Libereckém kraji, kde zvyšuje ceny Severočeská vodárenská mimo jiné i kvůli dotacím, které jí odmítla proplatit Evropská unie.

ak, Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme