Za kolapsem rozvodné sítě souhra několika faktorů

Za mohutný výpadek dodávek elektřiny v minulém týdnu mohlo mimo jiné extrémně teplé počasí. Důvodů ale bylo víc - například i přerušení elektrického vedení mezi Slovinskem a Itálií. Výpadek vysvětlil předseda představenstva společnosti ČEPS Vladimír Tošovský.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stožár elektrického vedení

Stožár elektrického vedení | Foto: Jan Rosenauer

"První bylo přetížení našich linek, druhé bylo extrémní počasí a třetí byly technické výpadky našich prvků. Jedno z toho bylo přetržení jednoho vodiče a pak byly destrukce dvou vazebních tlumivek. Potíže se sešly bohužel v jeden okamžik a způsobilo to, že ačkoli jsme měli v Česku dostatek zdrojů k dispozici pro dodávky elektřiny našim konečným zákazníkům, tak jsme neměli k dispozici schopnost soustavy tuto elektřinu k těm zákazníkům dovést," uvedl Tošovský.

Společnost ČEPS, která energetickou přenosovou soustavu provozuje, musela minulé úterý kvůli přetížení sítě vyhlásit na několik hodin stav nouze. Firmu to stálo zřejmě několik desítek milionů korun.

Kolaps sítě způsobil ztrátu i řadě firem, z nichž některé zvažují žalobu na ČEPS. Domácností se výpadek proudu dotkl tím, že pro ně bylo dočasně odpojeno hromadné dálkové ovládání ohřevu teplé vody.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme