Za krach banky má každý Islanďan zaplatit 22 tisíc korun

Islanďané mají platit za chyby svých bankéřů. Islandský parlament schválil dohodu s Británií a Nizozemím, podle které Island těmto zemím zaplatí zhruba 4 miliardy eur, tedy asi 100 miliard korun. Jedná se o kompenzaci za ztráty, které ve zkrachovalé islandské bance utrpěli britští a nizozemští klienti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přírodní koupele na Islandu

Přírodní koupele na Islandu | Foto: Tomáš Sniegoň

Island byl před finanční krizí rájem bankéřů, spekulantů i úplně obyčejných střadatelů. Všechny lákaly vysoké úroky a sliby rychlých zisků. Jenže úderem krize se rozbujelý finanční systém na severském ostrově zhroutil. O peníze přišli i tisíce Britů a Nizozemců, kteří spořili v jedné islandské internetové bance. A právě jejich ztráty teď mají Islanďané zaplatit ze své vlastní kapsy.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čem je dohoda s Británií a Nizozemím, kterou schválil islandský parlament, zjišťoval redaktor Ondřej Houska.

„Pro ilustraci jsem počítal, a podle dostupných informací, by to bylo zhruba dvacet dva tisíc korun v přepočtu na jednoho Islanďana, takže to je poměrně zvládnutelné,“ spočítal, o kolik peněz má přijít každý z občanů, Luboš Mokráš z České spořitelny.

Island má do Británie a Nizozemí poslat asi 4 miliardy eur, tedy zhruba 100 miliard korun. Počítá ale s tím, že se tak říkajíc zahojí přímo na bance, která tyto ztráty způsobila. To ale odborníci nepovažují za jisté. Nikdo totiž neví, kolik toho v ní po krachu vůbec zbylo. Je tedy možné, že velkou většinu ze zmiňovaných 4 miliard budou nakonec muset zaplatit přímo Islanďané.

„Samozřejmě situaci by to zhoršilo, z dvaadvaceti tisíc korun by se stal několikanásobek. Ale i tak by to pro ně mělo být zvládnutelné, protože přestože jsou malí, tak je to relativně bohatá ekonomika. Takže by to dočasně snížilo poměrně výrazně životní úroveň Islanďanů, ale měli by to zvládnout,“ poznamenal Mokráš.

Výrazné utažení opasků

Islanďané si možná ještě budou muset kvůli ztrátám bank výrazně utáhnout opasky. Běžný občan v letech prosperity bankéře chválil, protože z jejich zisků měl prospěch i on. Účet za jejich chyby se mu ale teď samozřejmě platit nechce.

Lidé už loni dohodu o vyrovnání s Británií a Nizozemskem odmítli v referendu. Vláda proto vyjednala novou, která je pro Island mnohem výhodnější. Podle politiků Island prostě zaplatit musí. V opačném případě by se totiž dostal do mezinárodní izolace. A to si ostrov závislý na zahraničním obchodu prostě nemůže dovolit.

„Myslím si, že vláda dokáže Islanďanům vysvětlit, v čem by potíže byly. A to, že se veřejné mínění v určitém smyslu vyvinulo, ilustruje o to, že loni, když byla schválena první varianta vypořádání, tak tam byla petice, kterou podepsala zhruba třetina Islanďanů. Teď je zase petice za neschválení dohody, ale podepsalo ji už jenom zhruba deset procent,“ přiblížil Mokráš.

Podle něj je teď na tahu islandský prezident. Pokud dohodu podepíše, Islanďané začnou platit. Pokud podpis odmítne, uskuteční se další referendum. Bylo by pak na politicích, aby občanům vysvětlili, proč musí posílat své peníze do Británie a Nizozemí.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme