Za krach První slezské banky do vězení nikdo nemusí

Za krach První slezské banky nepůjde nikdo do vězení. Takový je verdikt opavského soudu. Pětice vrcholných manažerů finančního ústavu totiž odcházela od soudu pouze s podmíněnými tresty. Jedním ze zakladatelů banky byla i opavská radnice, která do ní vložila 120 miliónů korun. Později však úplně ztratila vliv na chod peněžního domu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer

Náměstek opavského primátora Václav Klučka nechápavě kroutí hlavou nad tak nízkými tresty. "Město pomohlo při jejím vzniku a vlastně přišlo o dost vážné finanční prostředky a také o jméno, protože to město bylo spojováno s tou Slezskou bankou. Když bych já měl možnost to čímkoli ovlivnit, tak bych chtěl asi tvrdší trest pro ty, kteří postupovali tak jak postupovali."

Naopak Jiří Matyaševič - obhájce bývalého člena představenstva Petera Pešty - není spokojen ani s podmíněným trestem. "Klient se odvolal proti rozsudku, z toho důvodu, že v zásadě nebyly respektovány naše právní názory na to, jak má být věc kvalifikována."

Podle státního zástupce postupovali obžalovaní v neprospěch banky. Například dva z ni psotoupili pohledávky banky firmám, které oba dobře znali. Objem pohledávek činil přes 740 miliónů a oni požadovali pouze 75 miliónů.

Krajský soud v Ostravě by se měl v odvolacím řízení zabývat krachem První slezské banky nejpozději do půl roku.

Markéta Kaclová, Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme