Za likvidaci starých elektrospotřebičů jsou od soboty zodpovědní výrobci

V sobotu začínají platit v celé Evropské unii nová pravidla pro zpětný odběr elektrospotřebičů. Opatření má vést k tomu, že se jednotlivé materiály začnou efektivně využívat a nebudou končit na skládkách. Efekt pro životní prostředí tak bude dvojí. Ušetří se primární suroviny a zmenší se množství odpadu. Za likvidaci starých domácích spotřebičů jsou odpovědní výrobci. Mají novou povinnost zabezpečit zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektroodpadu z domácností.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefony

Mobilní telefony | Foto: Alcatel

Podle novely odpadového zákona mají výrobci od 13. srpna povinnost zajistit zpětný odběr, zpracování a odstranění starých elektrospotřebičů. Na sběrných místech nebudeme platit nic, náklady na tento systém má pokrýt recyklační poplatek, který bude uveden odděleně na účtence k zakoupenému výrobku.

Nejvyšší recyklační poplatek je u chladících zařízení, kde činí 420 korun. Velké domácí spotřebiče budou mít poplatek 130 korun, televizory 200 korun a například vysavače 35 korun. Nejnižší poplatek bude u mobilních a klasických telefonů či u klávesnic, elektronických diářů a telefonních záznamníků.

Protože ale ministerstvo životního prostředí nestihlo předložit prováděcí vyhlášku k novému zákonu, není tento poplatek ještě zaveden, říká mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.

"Pro lidi se toho mnoho měnit nebude, protože stále existují sběrné dvory, kde se ty staré spotřebiče dají odevzdat. Jediná změna, která možná bude pozitivní pro řadu lidí je to, že některé kolektivní systémy ještě od 13. srpna nebudou fungovat. To znamená, že spotřebiče nebudou mít přídavnou cenu za recyklační poplatek. Tu někteří výrobci nasadí až později. Většina výrobců deklarovala, že bude ceny zvedat od začátku září," doplňuje mluvčí.

Někteří obchodníci tvrdí, že po 13. srpnu kvůli chybějící vyhlášce, která má nastavit parametry kolektivního sběru a likvidace elektrošrotu, nastane zejména v menších prodejnách chaos

Co přesně nás čeká, shrnuje Markéta Grünerová z ministerstva životního prostředí: "Zákon doslova říká, že poslední prodejce je povinen umožnit odevzdání starého zařízení. To umožnit odevzdání neznamená, že já si pojedu koupit novou pračku a už tam zároveň povezu tu starou, protože ne každá prodejna má dostatečné skladovací prostory na tato zařízení. Ale každá prodejna by měla být informována, kde je nejbližší místo zpětného odběru použitého elektrozařízení."

Marek Janáč, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme