Za nedostatkem českého bio ovoce jsou podle ovocnářů špatně rozdělené dotace

O desítky milionů korun ročně přicházejí čeští producenti bio ovoce. O evropské peníze je připravují jejich kolegové, kteří produkují v bio kvalitě méně nebo dokonce vůbec. Podle Ovocnářské unie je i proto v českých obchodech méně českého bio ovoce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ovoce

ovoce | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

Čeští obchodníci nabízejí bio ovoce hlavně z Itálie nebo Nového Zélandu, protože čeští pěstitelé poptávku nepokryjí. Jedním z hlavních důvodů je podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka nesprávně nastavený systém rozdělování peněz z evropských fondů bio producentům.

Upozornil, že eurodotace dostávají také pěstitelé, kteří bio ovoce neprodukují: „Jádro problému je v tom, že stávající dotace do ekologických sadů nestimuluje dostatečně pěstitele k tomu, aby skutečně produkovali bio ovoce. Vyplatí se jim minimalizovat postupy a náklady tak, aby jim i z té dotace zbývaly peníze a neměli starosti se zaměstnáváním lidí a starat se zpracování a odbyt ovoce,“ vysvětlil.

Dotace na ekologické sady v ČR je ovocnáři odhadována zhruba na 100 milionů korun ročně.

„On si přijde na 849 euo na jeden hektar a u extenzivních sadů je to 510 eur na hektar. Plus má nárok na takzvanou přímou platbu SAPS, což je zhruba pět tisíc korun. V podstatě mu stačí, když sad poseká a když ho jednou za rok ořeže,“ přiblížil.

Producentům, kteří evropské peníze berou a zároveň bio neprodukují, žádné sankce nehrozí. Tuto praxi jim umožňuje evropská legislativa.

Veleba: Někteří ekosadaři využívají unijní dotace, aniž by produkovali ovoce

Číst článek

Systém nastavení dotací pro ekozemědělce kritizuje také Agrární komora. „Když se podporuje bio ovoce, což Agrární komora považuje za správné, mělo by to mít nějakou koncovku, tedy produkce biopotravin, například bio jablka či bio hrušky. Dotace jsou ale nastaveny tak, že koncovka tomu chybí a dávají se tam velké peníze a těch výstupů, produktů je velmi málo,“ řekl dnes Rádiu Česko prezident Agrární komory Jan Veleba.

Připomněl, že v Česku je v současnosti více ekologických sadů než v sousedním Rakousku a Německu. „V České republice je 28 procent bio sadů, tedy 6200 hektarů, zatímco například v nesrovnatelně větším Německu jich je 5700 hektarů a tvoří jen 9 procent z celkové výměry sadů.“

Květa Moravcová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme