Za neodůvodněné zdražování má na Slovensku hrozit vězení

Slovenská vláda chce trestat obchodníky za neodůvodněné zdražování. Ministři schválili příslušný návrh zákona, který počítá s trestem odnětí svobody až na tři roky. Vláda se podle analytiků obává zvyšování cen při přechodu Slovenska na euro. Podnikatelé návrh zákona tvrdě odsuzují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spotřební elektronika

Spotřební elektronika | Foto: Jan Rosenauer

Kdo prodává zboží nebo služby za cenu, která převyšuje stanovený limit, musí počítat s postihem. Maximální cenovou hranici určí příslušná ministerstva vyhláškou. Podle ministrů to ale bude pouze ve výjimečných případech.

Přesto zákon považuje šéf Sdružení podnikatelů Ján Oravec za účelovou kriminalizaci a shodně s mnoha právníky tvrdí, že je prakticky nevymahatelný. Podle Oravce dokáže ceny usměrnit pouze svobodný trh.

Na Slovensku jsou zatím regulované pouze ceny energií a některé dílčí poplatky. Návrh zákona o neodůvodněném zdražování projedná parlament na nejbližší schůzi.

Marika Táborská, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme