Za nový školní rok vydá rodina průměrně 6000 korun. 6 z 10 Čechů to zohledňuje při výběru dovolené

Sešity, psací potřeby nebo pomůcky na výtvarnou výchovu - věci, které musí každoročně nakupovat rodiče školáků. Taková investice do vzdělání dětí je přitom pro některé rodiny velkým zásahem do rozpočtu - utratí za ně průměrně tři tisíce korun, a to ještě před začátkem školního roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dítě, škola, psaní

Dítě, škola, psaní | Foto: Fotobanka Pixabay

„Průměrná česká rodina utratí za svého školáka 6 289 Kč, což je téměř o 1000 Kč víc, než v loňském roce," říká Dana Hakavcová ze společnosti Profi Credit. Asi polovina jde přitom na školní pomůcky. Nejdražší položkou bývá aktovka nebo batoh, které rodiče kupují pro prvňáčky a pak v době, kdy děti přestupují na druhý stupeň a střední školu. Jinak jsou náklady výrazně nižší, informoval Radiožurnál.

Muži musejí v melbournské kavárně platit víc, protože mají vyšší platy

Číst článek

„Budu řešit jen nákup běžného vybavení, jako jsou potřeby pro výtvarnou výchovu, obaly na sešity, fixy, pastelky, pero a další drobnosti do penálu, předpokládám, že bych se mohla do 1000 vejít," odhaduje maminka devítileté Aničky Monika.

S hlavním nákupem pomůcek rodiče většinou čekají na poslední srpnový nebo první zářijový týden. „Školní pomůcky a potřeby nakupujeme až v průběhu září na základě požadavků školy," potvrzuje i Leona, maminka patnáctileté Báry.

Třeba pastelky a geometrické potřeby ale lidé shánějí už teď - a někteří dokonce plánují nakupovat školní potřeby i na dovolené. „Počítala jsem, že by si Štěpán na dovolené koupil třeba penál, aby to vypadalo zase trochu jinak než to, co se koupí tady," vysvětluje jeho maminka Šárka.

Rodiče si při vybírání pomůcek všímají hlavně funkčnosti, bezpečnosti a ergonomických prvků, a to nejenom u batohů, vysvětluje mluvčí obchodního řetězce Albert Barbora Vanko.

Čím dál víc jich taky dává přednost nákupům školních potřeb přes internet. Chtějí tak hlavně ušetřit čas, který by jinak strávili obcházením papírnictví. Třeba v internetovém obchodě Košík.cz lidé utratí před začátkem školního roku asi 1 400 Kč. „Na začátku školního roku jdou samozřejmě na dračku různé typy sešitů, lepidla a rýsovací pomůcky, ale třeba i krabičky na svačiny," popisuje komerční ředitel firmy Petr Toupal.

Pro některé rodiny je ale začátek školního roku citelný zásah do rozpočtu. Šest z deseti Čechů to dokonce zohledňuje při výběru své letní dovolené, desetitisíce jich sahají po půjčce.

Janetta Roubková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme