Za plyn platíme ode dneška méně

Nižší účet za zemní plyn zaplatí od dnešního dne domácnosti a podniky. Energetický regulační úřad totiž snížil ceny plynu v průměru o 7,4 procenta. Pro domácnosti to může znamenat úsporu rodinného rozpočtu až ve výši dvou tisícovek korun. Cena se však bude v jednotlivých regionech lišit - nejvíce klesne odběratelům Středočeské, nejméně pak Jihočeské plynárenské.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynový hořák

plynový hořák | Foto: MORA Moravia, a. s.

Podle obchodního ředitele východočeské plynárenské Jindřicha Broukala záleží na tom, k čemu odběratelé plyn používají. Sníží se totiž pouze komoditní složky, nebo-li zůstane zachována stálá měsíční platba. "Komoditní složka se v průměru pro domácnosti sníží zhruba o sedm procent, přičemž zákazníkům, kteří plyn užívají k topení a ohřevu vody, se cena snižuje přesně o sedm procent. Lidem, kteří odebírají o něco méně, zhruba mezi čtyřmi a šesti procenty," vysvětlil Broukal.

Jindřich Broukal zdůraznil, že spotřebitel přesto v žádném případě nebude ošizen. Snížení měsíšního paušálu by podle něj nebylo šťastným řešením. "Zvolili jsme cestu zachování stálého platu, protože se většinou jedná o malé částky, například u zákazníků v kategorii sporák. U těch co mají nejmenší odběr, je stálý plat 26 korun a z této částky sundávat sedm procent by nebylo šťastné, takže jsme veškeré snížení promítli do komoditní složky," uvedl.

Mluvčí Energetického regulačního úřadu Jarmila Lehnerová dodává, že to může pro domácnost znamenat měsíčně úsporu až dvou tisíc korun. "Například domácnost, která používá plyn pouze k vaření, ušetří po zlevnění asi padesát korun, lidé žijící v rodinném domku, v němž se plynem vaří a topí, by mohli za rok ušetřit až 2000 korun," řekla. Nejvíce klesnou ceny domácnostem, které zásobuje Středočeská plynárenská a to o téměř osm procent, nejméně potom odběratelům Jihočeské plynárenské o 6,6 procenta.

Cenu plynu může Energetický regulační úřad měnit každého čtvrt roku. Podle Jarmily Lehnerové, ale zatím není jasné, jestli se cena změní také od 1. ledna 2003. Konkrétní výše pro první čtvrtletí příštího roku budeme znát v polovině listopadu. Úřad neočekává, že by se v průběhu zimy ceny plynu šplhaly výrazně vzhůru. "I přes nepříznivý vývoj cen ropy na světových trzích a kurzu koruny k americkému dolaru nepředpokládáme růst cen. Pouze při mimořádně nepříznivém vývoji by došlo k mírnému nárůstu cen plynu," ujistila Lehnerová.

Martin Hromádka, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme