Za podvádění při veřejných zakázkách nyní hrozí desetimilionová pokuta

Firmy, které v minulosti podváděly při získávání veřejných zakázek, by se v budoucnosti už nemusely k žádné další tři roky dostat. Počítá s tím novela zákona o zadávání veřejných zakázek, se kterou přišel sociální demokrat a předseda Poslanecké sněmovny, Miloslav Vlček a kterou tento týden schválila vláda Jana Fischera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úplatek

Úplatek | Foto: Rádio Praha

Černá listina společností - usvědčených z nekalé soutěže by byla zveřejněná na internetu, takže přístup k ní by měl každý. Za uvádění nepravdivých údajů by firmám hrozila až desetimilionová pokuta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šetřící návrhy ministra E. Janoty na zvláštní schůzi sněmovny; prezidentské volby v Afghánistánu; V. Havel pro Mladou frontu Dnes; Petr Kužel a Oldřich Kužílek o černé listině firem vyloučených z veřejných zakázek; Trutnov Open Air

Podle Oldřicha Kužílka, poradce pro otevřenost veřejné správy, není tato novela zásadním opatřením, které by pomohlo v boji proti korupci při zadávání veřejných zakázek, ale přesto ji považuje za užitečnou.

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel však v Duelu Radiofóra uvedl, že jde jen o technickou normu, kterou po nás vyžaduje Evropská unie. "Tím se neodstraní korupce, novela má jen zabezpečit, aby zakázka byla transparentní od začátku do konce, aby třeba uchazeči o veřejné peníze neuváděli v dokumentaci nepravdivé údaje, aby třeba nezamlčovali, že dluží státu platby za sociální či zdravotní pojištění," vysvětlil Kužel.

Na černé listině se tak podle Kužela neobjeví firmy, které byly v minulosti podezřelé z korupce. "To musí řešit soudy," řekl Kužel a dodal, že považuje za důležité, že norma vůbec existuje, aby se podnikatelé chovali slušně, když se ucházejí o veřejné peníze.

Vlastní návrh na vytvoření black listu schválila v květnu ještě vláda Mirka Topolánka. Pocházel z dílny bývalého ministra pro místní rozvoj, současného šéfa lidovců, Cyrila Svobody. Podle tohoto návrhu by se na černou listinu dostaly firmy, jejichž šéfové byli odsouzeni za korupci nebo trestný čin. Tento návrh však do této novely neprošel.

Přečtěte si také:

Česká komora architektů: Většina veřejných stavebních zakázek je ovlivněná korupcí
Ministerstvo chystá "blacklist" firem, jejichž vedení mělo problémy s korupcí

Alena Adámková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme