Za poslední rok přibyly v EU více jak dva miliony nezaměstnaných

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii je na novém rekordu. Za poslední rok přibyly víc jak dva miliony nezaměstnaných. Vyplývá to z dat Evropského statistického úřadu. Podle jeho čísel se nezaměstnanost v eurozóně v srpnu pohybovala kolem 11,4 procenta, v Evropské unii se potom vyšplhala na 10,5 procenta. Bez práce je tak v celé Unii víc jak 18 milionů lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jižní pohled na průčelí pasáže

Jižní pohled na průčelí pasáže | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Problémy se dají podle analytika společnosti Silverum Martina Kopáčka shrnout do dvou oblastí:

„Ekonomickou sféru místo tvrdých dat určují sociální inženýři bruselského typu. To podnikatelské jistotě rozhodně nepřispívá, což mimo jiné ukázal poslední katastrofální výsledek podnikatelské důvěry v Německu Ifo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O nezaměstnanosti v EU mluvili ve Světě o osmé Rádia Česko analytik společnosti Silverum Martin Kopáček a prezident Klubu personalistů České republiky Jan Března

„Druhým problémem je poměrné uvolnění migrační politiky a politické korektnosti. Například nedávno byla Francie překvapená statistikou třech milionů nezaměstnaných. Zkusme se vždycky zamyslet, kdo jsou takoví ti imigranti, kteří si žijí na své poměry z poměrně slušné sociální podpory. To nám najede do poměrně obludných čísel,“ říká Kopáček.

Dalším faktorem nezaměstnanosti je cena práce, která je v Evropě drahá. Firmy přecházejí s výrobou dále na východ.

„Tohle je naprosto normální a ekonomické tržní chování podnikatelů, pokud se umožní najímání práce za naprosto jiných podmínek. Nelze se divit, že podnikatel vyhledává tu největší výhodu, kterou může na trhu získat,“ vysvětluje Kopáček.

Podle něj máme v Evropě otevřený trh se všemi negativními důsledky.

„Evropa se brání dovozním clům a ochranářské politice, to je vnímáno jako něco zpátečnického. Pak se bohužel nelze divit, že se nám stěhují pracovní místa a výroba úplně jinam, než bychom chtěli,“ říká Kopáček.

Ve Španělsku přišel o práci každý čtvrtý

Nezaměstnanost je už tradičně vysoká ve Španělsku, kde o práci přišel každý čtvrtý občan. O mnoho lépe na tom není ani Řecko, Portugalsko a Kypr.

Tyto země žijí převážně z turistiky. Ve chvíli, kdy udeřila nejprve hypoteční a posléze dluhová krize, se lidé jako první dokážou vzdát nezbytných věcí, jako je právě turistika. Největší propad zaznamenávají služby a stavebnictví, ve kterém se budovaly hotely a rezorty.

Česká republika patří mezi země Evropské unie, kde je nezaměstnanost poměrně nízká. Třeba v Ústeckém kraji si ale zaměstnavatelé stěžují na to, že sice volné pozice mají, většina nezaměstnaných se ale na volná místa nehodí.

Firmy si uchazeče rekvalifikují samy

Jednou z cest je najmutí pracovníků, kteří sice požadavky firem úplně nesplňují, ale které si firmy samy zaučí, zpočátku za nižší plat.

„Ta cesta tady je. Je třeba reagovat na změny, které trh přináší a potřeby, které má. Nástroje tu máme. Jsou zde možnosti rekvalifikací, vzniká Národní soustava povolání a kvalifikací, kde se každý uchazeč může podívat, jaké požadavky jsou na danou profesi kladeny a poměrně rychle může i několikrát v průběhu života změnit svoji profesi,“ říká prezident Klubu personalistů České republiky Jan Března.

Podle něj vše leží jen na firmách a jednotlivých zájemcích o práci. České pracovní právo považuje za zkostnatělé a problematické:

„Nahrává černému zaměstnávání, protože přijmout někoho do pracovního poměru je poměrně jednoduchá záležitost, pakliže ale řádně nevyhodnotíte zkušební dobu, zbavit se ho, je podstatně těžší,“ dodává Března.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme