Za promarnění lhůty v kauze Mostecké uhelné mohou lidé z ministerstva financí

Vybraní ministři, kteří dnes jednali o dalším postupu státu v případu Mostecké uhelné, se zatím nedohodli na konkrétním řešení. Ministerstvo financí se koncem minulého roku pokusilo zapojit jako účastník do trestního řízení, švýcarská strana ale žádost kvůli zpoždění zamítla. Teď se podle ministra financí Miroslava Kalouska čeká, jak dopadne odvolání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Jestli ani na to Švýcaři nekývnou, má podle Kalouska Česká republika víc možností, než připojit se k řízení civilní žalobou a domáhat se peněz, které podle švýcarské žaloby podvodně převedli bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti z této dříve státní firmy.

Ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil doporučuje civilní žalobu, kterou může podat ke švýcarským soudům jako jediné ministerstvo financí. Občanské sdružení Veřejnost proti korupci odhaduje, že v tomto případě je třeba počítat s částkou 27 milionů korun.

„Já osobně jsme doporučoval panu ministru Kalouskovi – ale prosím, jsem tam pouze konzultantem, pořád opakuji, že odpovědným resortem je ministerstvo financí, nikoliv spravedlnosti – aby se na civilní žalobě pracovalo rychle a podala se co nejdříve,“ uvedl Jiří Pospíšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a advokátka Hana Marvanová mluví o kauze Mostecké uhelné v Ozvěnách dne na Radiožurnálu.mp3

„Tady byla možnost přihlásit se včas do trestního řízení. Tato možnost z nepochopitelných důvodů byla promarněna právě ministerstvem financí a Vrchním státním zastupitelstvím v Praze. Teď se řeší odpovědnost konkrétních osob,“ řekla advokátka Hana Marvanová z občanského sdružení Veřejnost proti korupci.

Druhou možností je podle jejích slov klasické civilní řízení, civilní žaloba.

„Samozřejmě je tady varianta, o které dnes spekulovali ministři, že nějakým odvoláním ve Švýcarsku ještě švýcarské orgány přehodnotí zamítavé stanovisko, kdy rozhodli, že už se Česká republika nemůže přihlásit do trestního řízení. To, myslím, že budeme vědět velice brzo,“ vysvětlila Hana Marvanová.

Dodala, že švýcarské právo je velmi podobné českému právu.

Česko vyčkává s podáním civilní žaloby v kauze Mostecké uhelné

Číst článek

„Pokud poškozený promarní lhůtu, kterou mu trestní řád stanoví pro připojení se s náhradou škody k trestnímu řízení, tak u nás je to věc, kdy pak poškozený už má jenom možnost podat civilní žalobu. Dodatečně už mu nikdo prominout zmeškání této lhůty nemůže,“ řekla advokátka.

Viníkem zmeškání lhůty je podle ní na ministerstvu financí ten, kdo konkrétně obdržel přípis ze Švýcarska.

„Takže když mluvíme o ministerstvu financí, sou to ty osoby, které obdržely přípis ze Švýcarska nebo přípisy od Vrchního státního zastupitelství v Praze. Může to být pan ministr, může to být jeho náměstek, vrchní ředitel. Prostě budou to konkrétní osoby, které tu věc měly na starosti, které ji měly vyřídit, případně osoby, které to nevyřídily, když jim to nadřízený uložil. Totéž na Vrchním státním zastupitelství, tam už jsme dál, protože pan ministr spravedlnosti podal kárné žaloby, takže už bylo identifikováno, kteří konkrétní státní zástupci Vrchního státního zastupitelství v Praze tady selhali a nekonali včas,“ řekla Hana Marvanová.

Jiří Pospíšil k tomu dodal, že takto citlivá kauza musí být důkladně prošetřena a je dobře, že policie vezme celou věc do svých rukou a bude provedeno trestní řízení.

Veronika Sedláčková, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme