Za školní pomůcky utrácí rodiče průměrně 2000 korun. Nejdražší bývá aktovka

Za deset dní začíná nový školní rok. Hlavně rodiče prvňáků, kterých letos do lavic usedne 17 tisíc, tak míří do obchodů pro aktovky, penály nebo potřeby na výtvarnou výchovu. V průměru za ně podle obchodníků utratí kolem 2 tisíc korun. Velké výdaje čekají i rodiny středoškoláků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prvňáci

Prvňáci | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

Nejdražší položku na nákupním seznamu pro prvňáky tvoří aktovky. Rodiče se podle mluvčí hypermarketu Barbory Šimečkové při jejich výběru rozhodují především podle značky a kvality, děti koukají spíše po designu a oblíbených animovaných postavičkách.

„Rodiče se každý rok naklánějí k tomu, že kupují kvalitnější produkty a nehledí tolik na cenu,“ popsala. „Víme, že u rodin, kde mají malého školáčka, tak se výbava pohybuje třeba okolo 2000.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle čeho vybírají rodiče školní pomůcky a kolik za ně zaplatí, zjišťovala reportérka Barbora Kladivová.

Stejnou útratu podle průzkumu hypermarketu plánuje 70 procent rodičů. Víc než 3000 korun utratí 11 procent dospělých.

Jedním z prvků, co žene cenu aktovky nahoru, jsou podle vedoucí papírnictví v centru Prahy Martiny Ketnerové vypolstrovaná záda batohu.

„Má to vypolstrované, takže to děti netlačí, má to reflexní pruhy, má to členění na sešity a svačinu, na láhev,“ popsala aktovku jedné z nekvalitnějších a nejprodávanějších značek. Její cena se pohybuje od 1300 do 1700 korun.

Další stokoruny vytáhnou rodiče za penály, vybavení na výtvarnou výchovu, přezůvky nebo pera. Letošním hitem mezi školáky jsou například ta mazací.

Výdaje i za doučování a kurzy

Nákupy zbrusu nového vybavení si před začátkem školního roku podle posledního průzkumu zopakuje až pětina rodičů.

Ušetřit se ale dá třeba na sešitech. Obyčejné se dají koupit v supermarketech i za 90 haléřů, naopak ceny těch s oblíbenými dětskými postavičkami se můžou vyšplhat třeba i na 40 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

S výběrem vhodné aktovky pro školáky radil redaktor časopisu dTest Ondřej Jánoška

Nejvyšší částky zaplatí na začátku školního roku rodiče prvňáků, další velké výdaje přijdou s nástupem dítěte na střední školu.

Podle výkonného ředitele portálu Chytrý Honza Jiřího Patáka jsou ale výdaje za vybavení do školy jen malou částí rodinného rozpočtu. Stále víc rodičů totiž platí dětem doučování nebo výuku jazyků.

„Čím dříve začnou do dětí investovat z hlediska různých jazyků nebo kurzů, tak tím pravděpodobněji budou konkurenceschopné na trhu práce,“ zdůvodnil.

Další stokoruny až tisícikoruny rodiče platí i za obědy nebo kroužky. Třeba za sportovní koníčky své ratolesti dá průměrná rodina přes 7 tisíc korun za rok.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme