Za tři měsíce přijde velké přečíslování telefonů

Přesně za tři měsíce - v noci z 21. na 22. září provede Český Telecom kompletní přečíslování telefonních čísel. Půjde o operaci, kterou firma v takovém měřítku dosud neprováděla. Změna je nutná s ohledem na sladění našich číslovacích plánů se zeměmi Evropské unie. Druhým důvodem je uvolnění některých číselných řad novým telekomunikačním operátorům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefon

telefon | Foto: Jan Rosenauer

Z 21. na 22. září se změní čísla u více než 3 miliónů 800 tisíc pevných telefonních linek. V té době na nich dojde k přerušení provozu - maximálně na 3 hodiny. V provozu budou jen mobilní sítě, vysvětluje viceprezident Telecomu Petr Slováček. A jak budou nová čísla vypadat? "Všechna čísla budou mít devět číslic, nebude se již dále vytáčet nula při volání na meziměstském provozu. A to takzvané směrové číslo se stává součástí daného účastnického čísla, takže například tady v Praze budete mít vždy u svého čísla dvojku na začátku navíc, která dneska zatím nebyla."

Kvůli přečíslování se podstatně sníží počet telekomunikačních obvodů - ze 159 na pouhých 14. To bude znamenat zlevnění zhruba třetiny meziměstských hovorů, které budou účtovány jako místní. Na přečíslování by se měli připravit občané i frmy. Je například dobré včas změnit čísla ve svých adresářích. Firmy by měli pamatovat na změnu nastavení pobočkové ústředny. Podrobné informace najdou zájemci například na internetové adrese www.telecom.cz/precislovani.

Markéta Kaclová, Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme