Za týden se Čechům plně otevře německý a rakouský trh práce

Už za týden padnou poslední překážky, kterými Němci a Rakušané bránili svůj pracovní trh. Od 1.května poslední dvě země Unie naplno uvolní svůj pracovní trh občanům těch zemí, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004. Podle většiny německých expertů se ale velké stěhování východoevropanů za prací nečeká.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba

Výroba | Foto: Tisková zpráva

Spolková agentura očekává příliv 140 tisíc pracovníků ročně. To je méně, než by Německo v tuto chvíli potřebovalo. Větší soutěž na trhu práce předpokládají experti pouze v regionech při hranicích s Českem a Polskem.

Proto mnozí kritizují spolkovou vládu, že dosud nepřijala zákon o minimální mzdě, který by znemožnil zaměstnávat východoevropany za dumpingové platy.

Šéf spolkové pracovní agentury Frank-J. Weise ovšem soudí, že Německo je možná mnohem méně atraktivní, než si mnozí myslí, a že především odborníci dávají přednost práci v Anglii, kde si vydělají více a mají také menší jazykové problémy.

Klára Stejskalová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme