Za únik informací z ČEZu může prý nezabezpečený intranet

Pondělní, letos již druhý únik hospodářských výsledků ČEZu způsobilo nedostatečné zabezpečení vnitřní počítačové sítě firmy. Výsledky v pondělí překvapivě zveřejnila agentura Reuters, která se do vnitřního systému dostala.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ

ČEZ | Foto: Marián Vojtek

ČEZ slibuje, že se takový únik informací už nebude opakovat. Firma přitom měla už letos v únoru problém s předčasně zveřejněnými výsledky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy s únikem dat z ČEZu komentuje analytik Fio banky Josef Novotný a ekonom z VŠE Tomáš Ježek

Incident teď zřejmě budou vyšetřovat orgány dohlížející na kapitálové trhy. Šéf ČEZu Martin Roman zatím výsledek nedokáže odhadnout.

„Těžko to můžeme předikovat, ale my jsme si jisti, že se žádná informace nedostala k nikomu dříve, protože Reuters to zveřejnil. Bylo to přístupné. Naprostá většina obchodníků Reuters používá, takže nepředpokládáme to, ale nedokážeme to předikovat. To je na regulátorovi,“ dodává Martin Roman

Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže firma už udělala taková opatření, aby se to už neopakovalo.

„Můžeme podle toho včerejška přesně říci, že ten, kdo se pokoušel stáhnout ty informace, byl pouze jeden a byl to Reuters. Nenašli jsme nikde žádný další, byť jen pokus, získat tyto informace,“ dodává k situaci Ladislav Kříž.

Podle analytika Fio banky Josefa Novotného nepředstavuje předčasné zveřejnění výsledků ČEZu žádný výraznější problém. „Na druhou stranu to může mezi investory vyvolat určitou míru spekulací či nedůvěry,“ míní Novotný.

K předčasnému zveřejnění informací o hospodářských výsledcích občas dochází u firem na celém světě. U energetické společnosti jde však už o druhý případ za poslední půlrok.

Ohrožení důvěryhodnosti

Současný únik dat z ČEZu sice neměl na trhy výraznější dopad, podle ekonoma Tomáše Ježka však může opakovaný únik dat poškodit prestiž a důvěryhodnost firmy i finančního trhu.

„Burzy fungují tak, že data mají dostat všichni stávající i potenciální akcionáři v jedné vteřině, aby se zamezilo tomu, že by někdo těžil z výhody, že má nějakou informaci dřív,“ uvádí Tomáš Ježek z Vysoké školy ekonomické.

Pokud byl únik dat způsobený prolomením počítačové sítě, nelze podle Ježka vinit ČEZ. „Horší by bylo, kdyby se k datům dostal dříve někdo ze zaměstnanců firmy a začal obchodovat,“ říká Ježek. Obchodování se zasvěcenými informacemi, takzvaný insider trading, patří například ve Spojených státech mezi trestné činy.

Tomáš Medek, Marína Dvořáková, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme