Za vodu si Pražané od ledna výrazně připlatí. Cena se zvýší o 11 procent

Pitná voda bude od Nového roku v Praze dražší. Vodné a stočné podraží o 11,07 procenta. Metr krychlový bez DPH proto bude stát 64,60 koruny. Ještě v prosinci 2012 Pražané za metr krychlový vody zaplatí něco málo přes 58 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodovodní kohoutek

Vodovodní kohoutek | Foto: Fotobanka stock.xchng, Lance Hancock

„Navýšení vodného a stočného vychází z požadavků, které nám dlouhodobě avizují stav a potřeby pražské vodohospodářské sítě,“ zdůvodnil generální ředitel Pražské vodohospodářské společnosti Petr Žejdlík.

Vysvětlil, že hlavním důvodem zdražení je dlouhodobý deficit investic do prosté obnovy infrastruktury. „Projevuje se nám to i v dlouhodobé poruchovosti, kterou máme čtyřikrát vyšší než u srovnatelných evropských měst,“ doplnil. Investovat z výnosů vodného a stočného je podle něj celoevropský trend.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zdražení vody mluvila redaktorka Barbora Kreuzerová a aktuální situaci vysvětlil generální ředitel PVS Petr Žejdlík

K největším změnám v cenách vodného a stočného došlo po přechodu Československa a pozdější samostatné České republiky na tržní hospodářství. Od roku 1953 do roku 1990 Čechoslováci jednotně platili za 1 metr krychlový dodané pitné vody 60 haléřů a za 1 krychlový odvedené odpadní vody 20 haléřů, píše se na stránkách Pražských vodovodů a kanalizací.

Ani před rokem 1989 ale tato cena nepokryla náklady spojené s dodávkami vody ani jejím následným čištěním. Rozdíly mezi skutečnými náklady a platbami občanů byly hrazeny ze státního rozpočtu. To po roce 1989 už nebylo možné a od roku 1990 se během tří let cena postupně normalizovala.

Od roku 1994 už stát provozní náklady nedotuje. Podle údajů serveru zakomunistu.cz, který vychází z dat Českého statistického úřadu, tedy občan pobírající průměrný plat jak před rokem 1989, tak i nyní, zaplatí na 1 metr krychlový vody o 1053 procent víc než před rokem 1989.

Barbora Kreuzerová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme