Za záchranu Kypru zaplatí i lidé s konty v tamních bankách

Lidé s bankovními účty v kyperských bankách přijdou o peníze. Každý střadatel na Kypru musí zaplatit mimořádnou daň. Je to součástí záchranného plánu pro Kypr.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Kypru Michalis Sarris

Ministr financí Kypru Michalis Sarris | Zdroj: Reuters

„Museli jsme přijmout některá mimořádná opatření,“ připustil šéf eurozóny Jeroen Dijsselbloem.

O peníze tak přijdou všichni, kdo mají účty na Kypru: ruští miliardáři i obyčejní důchodci. Kypr na konta pod 100 000 eur uvalí skoro 7 procentní daň. Na vyšší vklady bude daň skoro 10 procentní.

Daň platí okamžitě, což má zabránit tomu, aby lidé v panice vybírali peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

O opatření, které musejí zavést kyperské banky, informuje z Bruselu zahraniční zpravodaj českého rozhlasu Ondřej Houska

Lidé si začali vybírat z bankomatů, banky se už ale postaraly o to, aby na účtech zbyla přinejmenším částka potřebná k zaplacení bezprecedentní daně.

Kyperské banky se otevřou až v úterý, protože v pondělí tam mají státní svátek. Do té doby musí parlament jednorázovou daň schválit.

Podle odborníků ale nelze vyloučit, že v obavách z podobné daně začnou lidé vybírat peníze z bank v jiných ohrožených zemích.

Zhruba třetina peněz v kyperských bankách ale patří cizincům. Na Kypru mají sídlo svých firem i někteří čeští podnikatelé, třeba Zdeněk Bakala.

Na mimořádné schůzce v Bruselu se na výjimečné dani dohodli po více než 10 hodinách jednání ministři financí zemí eurozóny.

Kypr po zavedení mimořádné daně dostane kvůli dluhové krizi záchranné půjčky za zhruba 10 miliard eur, tedy víc než 250 miliard korun.

Jitka Malá, Ondřej Houska, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme