Za znečišťování ovzduší možná bude platit jen 400 velkých podniků

Poplatky za znečištění ovzduší by už měly platit jen velké podniky, naopak malí a střední podnikatelé by od nich měli být od příštího roku osvobozeni. Novela zákona o ochraně ovzduší, kterou schválili poslanci, teď zamíří k podpisu prezidentovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog v Ostravě

Smog v Ostravě | Zdroj: ČTK

Poslanci schválili senátní verzi novely, která poplatky sice výrazně omezila, ale zachovala. Senát výrazně zredukoval počet firem, které za znečišťování ovzduší zaplatí – ze 4500 jich zbudou zhruba čtyři stovky. Poslanci však původně chtěli poplatky postupně úplně zrušit.

Nově mají být od poplatků osvobozeny firmy, které by měly zaplatit méně než 50 tisíc korun. Měla by se tak omezit přílišná administrativa.

„I když zmenšíme počet těchto poplatníků, tak nám zůstane výše poplatků nebo sumy vypouštěných znečišťujících látek na více než 90 procentech a dramaticky snížíme administrativu,“ vysvětlil změnu ministr životního prostředí Tomáš Chalupa z ODS.

I když podle ČSSD není ani senátní verze novely ideální, její poslanci ji podpořili. „Senátní návrh alespoň částečně odstranil nesmysl, který zbytečně sníží příjmy státního rozpočtu a Státního fondu životního prostředí o půl miliardy korun ročně,“ uvedl sociální demokrat Ladislav Šincl.

Podle něj by to bylo na úkor projektů, ze kterých jsou například financovány ekologické aktivity v Moravskoslezském kraji, třeba ozdravné pobyty pro děti nebo dotace ekologického vytápění v domácnostech.

Komunistická poslankyně Kateřina Konečná si dala práci a kolegům přečetla sáhodlouhý seznam firem, které – pokud novelu podepíše prezident – budou od poplatků osvobozeny.

„Mezi těmi, kteří nebudou platit, jsou například malé teplárny, cementárny a podobně, které lidem smrdí pod oknem. Tito všichni budou poplatků zbaveni a opravdu zůstanou pouze ti abnormálně velcí,“ zlobí se Konečná.

Poplatky za znečišťování ovzduší by se podle návrhu měly zvyšovat až do roku 2021.

Věra Pfeifferová, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme