Zabezpečení karet na internetu v Česku stále pokulhává

Platební karty jsou v Česku stále oblíbenější. Jen za loňský rok jimi zákazníci v tuzemsku zaplatili 194 milionů nákupů. Snižuje se také částka, při které Češi neváhají ze svých peněženek plastovou kartou vytáhnout.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kreditní karty

Kreditní karty | Foto: Jan Rosenauer

Průměrná útrata na jednu bezhotovostní transakci je v Česku 1.034 korun. Vyplývá to ze statistik Sdružení pro bankovní karty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bezpečnost plateb kartou na internetu v Česku stále pokulhává

Internetové obchody z hlediska používání karet za těmi kamennými poněkud pokulhávají. Na každou platbu na internetu připadá rovná stovka transakcí v reálném světě.

"Obecně je to určitá nedůvěra, je to dáno i menším procentem obchodních míst, které akceptují karty prostřednictvím internetu, i když je tady nárůst," vysvětluje důvody ředitel kartového centra České spořitelny Karel Kadlčák.

"Ale nemyslím si, že je to něco dramatického. Když si vezmeme patnáct let zpátky, tak na stejné otázky jsme odpovídali obecně z hlediska placení kartami," dodal.

Banky chystají lepší zabezpečení

Jednou z příčin, proč Češi neradi platí kartou na internetu, může být bezpečnost transakcí. Ta u nás za okolním světem výrazně pokulhává. Všechny údaje, které případný nepoctivec potřebuje k platbě po síti, totiž vyčte přímo z karty a může je zneužít.

Řešením mohou být karty s technologií 3D Secure, kdy klient při transakci zadává ještě další kód, který není nikde předtištěn. Má to ale háček.

"Žádná z českých bank to nenabízí, i když jak bylo řečeno minulý týden na konferenci o internetové bezpečnost, řada českých bank má toto zabezpečení ve svých plánech," připomněl Kadlčák.

Než se české banky odhodlají toto zvýšení bezpečnosti zajistit, dá se poradit jediné: Pokud chcete platit na internetu, používejte pouze zabezpečenou bránu 3D Secure, kterou provozují samy peněžní ústavy.

Citlivá data z platebních karet se tak nedostanou ke třetím osobám a riziko, že vám zůstatek na účtu klesne proti vaší vůli útokem podvodníků, se tím snižuje.

Martin Hromádka, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme